Recept: Mattias Kristiansson  Foto: Eva Hildén

Grön thailändsk papayasallad – Som Tum

4 portioner

2 gröna papayor
4 vitlöksklyftor
en nypa salt
8 st bird’s eye-chili eller 1 röd chili, hackade
2 msk rostade jordnötter
8 cocktailtomater, halverade
3 msk palmsocker eller råsocker
2 lime, saften

1 msk tamarindpasta
1 msk vegetarisk fisksås eller ljus sojasås

Till servering
isbergssallad
kokosris, sida XX

1. Skala papayan med en kniv eller grönsaksskalare. Skiva fruktköttet tunt, antingen med kniv, mandolin eller grönsaksskalare. Strimla sedan skivorna tunt. Lägg ner i en skål.
2. Krossa vitlöksklyftorna tillsammans med saltet i en mortel. Det ska bli en puré.
3. Tillsätt chili och jordnötter och fortsätt stöta till en grov pasta.
4. Häll ner tomaterna och banka lätt så att de krossas. Rör sedan ner socker, limesaft, tamarindpasta och vegetarisk fisksås eller sojasås.
5. Blanda allt med den strimlade papayan. Servera tillsammans med isbergssallad och kokosris.