Kompottgrottor
2 september, 2024
Recept: Hanna Olvenmark Foto: Ulrika Pousette
Mellanmålen
I Hanna Olvenmarks senaste bok Mellanmålen – Recept och tips för en enklare vardag (Ordfront) delar Hanna med sig av enkla, klimatsmarta, billiga och hälsosama mellanmål. Tänk bollar, bröd, drycker, bars, nyttiga fikaalternativ, muffins, röror, pizzabullar mm.
Kompottgrottor
15 st
3 dl kokta kikärter
3 dl havregryn
12 dadlar (eller 10 torkade aprikoser)
4 msk tahini (eller annat frö- eller nötsmör)
1 krm salt
Fyllning
2 dl frysta bär, ex. hallon, svarta vinbär, blåbär, lingon
2 tsk råsocker
1 knivsudd vaniljpulver
0,5 msk potatismjöl
2 msk vatten
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg de frysta bären i en kastrull tillsammans med råsocker och vaniljpulver och låt puttra på medelvärme tills det har blivit en sås.
- Skaka potatismjöl och vatten i en burk med lock och häll ner redningen i bären samtidigt som du vispar.
- Låt såsen koka upp igen och ställ åt sidan. Om du använder en färdig kompott, koka upp den med potatismjöl på samma sätt som med bären så att den tjocknar lite.
- Mixa kikärter, havregryn, dadlar, tahini och salt till en smet.
- Forma till en lång korv och skär i 15 bitar.
- Forma varje bit till en boll som du sedan trycker en grop i. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och fyll gropen med kompott.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.