Annonsör

Sök bland 5000+ recept, artiklar, vegoguider

Utforska en stor samling av över 5000 recept, artiklar och vegoguider! Oavsett om du är ny i köket eller en van kock finns här något för alla. Från enkla vardagsmåltider till inspirerande festmenyer, hittar du allt du behöver för att skapa magiska stunder i köket.

Visar 1819 resultat

Artikel mars 28, 2015

Håll hjärnan frisk med mer bladgrönt

En studie gjord av forskare vid Rush University i Chicago som presenterats vid American Society for Nutritions årliga möte fann att mer bladgrönsaker i kosten kan skydda hjärnan och minska risken för demens.

Artikel mars 28, 2015

Mindre cancer hos vegetarianer

I marsupplagan av den högt ansedda Journal of American Medical Associ tion (JAMA) publicerades en studie som visar lägre risk för tjocktarmscancer och ändtarmscancer hos vegetarianer.

Artikel mars 28, 2015

Helt växtbaserad (vegansk) kost lindrar symptom vid artros

En kost bestående av enbart hela vegetabilier (whole-foods, plant based diet) lindrar symptom vid artros.

Artikel mars 6, 2015

WWF om margarin

Anna Richert, programsamordnare för ”Hållbar mat för alla” på WWF. Hur ser ni på mjölkfritt margarin ur miljösynpunkt? – Det finns en bra livscykelanalys från SIK som visar att margarin har en lägre miljöpåverkan än smör i de flesta miljöpåverkanskategorier. Då är dock inte klimatpåverkan av avverkningen av skog inräknad eftersom det inte finns metoder […]

Artikel mars 6, 2015

Livsmedelsverket om margarin

Eva Warensjö Lemming, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket. Vad finns det för hälsofördelar med margarin? – Margariner innehåller en hög andel av omättade fettsyror (enkelomättade och fleromättade) och en mindre mängd mättade fettsyror i jämförelse med tex smör. Vad gäller mjölkfritt och andra margarin är skillnaderna inte så stora rent näringsmässigt. Däremot kan man ju […]

Artikel mars 6, 2015

Matmolekylers Malin Sandströms om margarin

Malin Sandström har tillsammans med Lisa Förare Winbladh skrivit boken Matmolekyler – kokbok för nyfikna (Ponto pocket). Följ Malins fettfunderingar på hennes blogg. Varför är fett så viktigt för matlagningen? – Fett fyller så många funktioner. Det ger högre temperaturer så man kan steka och fritera, det ger textur, det är en fantastisk smakbärare. Varför […]

Artikel mars 6, 2015

Naturskyddsföreningen om margarin

Emelie Hansson, sakkunnig mat och jordbruk. Hur är margarin ur miljösynpunkt? – Margarin består av en blandning av fasta och/eller flytande vegetabiliska fetter och/eller animaliska fetter samt vatten. Ett margarin får innehålla högst tre procent mjölkfett av det sammanlagda fettinnehållet. Flera olika oljor och fetter kan användas som ingrediens i margarin, t ex rapsolja, solrosolja, […]

Artikel februari 28, 2015

Vegetariska koster bäst mot inflammation

De vegetariska kostmönstren visade alla ett märkbart bättre index än för blandkost, vilket talar för en större effekt för att motverka inflammation efter två månader.

Artikel februari 28, 2015

Ungdomar som äter mer frukt och grönt har större muskelstyrka

Forskarnas slutsats är att fynden i denna studie visar på behovet att fokusera på ökad konsumtion av frukt och grönsaker hos ungdomar.

Artikel februari 28, 2015

Hälsosammare vikt med vegetarisk kost

Att anamma en vegetarisk kost leder till viktnedgång hos överviktiga och en hälsosammare vikt, utan att räkna kalorier eller extra motion.

Artikel februari 28, 2015

Samband mellan mjölkprodukter och postatacancer stärks

Högt intag av mjölkprodukter ökar risk för prostatacancer. Detta enligt en ny metaanalys i American Journal of Clinical Nutrition.

Artikel februari 28, 2015

Växtbaserad kost förebygger och behandlar Parkinsons sjukdom

Patienter som lider av Parkinsons sjukdom bör rekommenderas en varierad helt växtbaserad kost där intaget av vitamin B12, vitamin D, kalcium och omega-3-fettsyror tryggas.

Artikel februari 28, 2015

Soja – allt du behöver veta

Soja är ett av världens mest studerade livsmedel och har använts i tusentals år i Asien. I och med att vegetarisk kost har blivit mer populär i väst har också användningen av sojalivsmedel ökat dramatiskt och många inom media har höjt ett varningens finger för sojans negativa inverkan på hälsan. Men är soja verkligen hälsoskadligt?

Artikel februari 28, 2015

Lågkolhydratkost ökar risk för förtida död hos hjärtsjuka

En lågkolhydratkost med hög andel animaliska livsmedel uppvisar ett samband med förtida död.

Artikel februari 28, 2015

Mindre mättat fett och mer flero­mättat fett kopplat till mindre hjärt­kärlsjukdom

En ny metaanalys från forskare vid Harvard som publicerats i tidskriften Circulation visar att ju mer fleromättat fett vi äter desto mindre risk för hjärt­kärlsjukdom.

Artikel februari 8, 2015

Vegoskolan lär dig hacka lök

Att hacka lök med finess kräver några tips och tricks. Här delar vi med oss av våra.

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.