Annonsör
Visar 3050 resultat
Artikel mars 6, 2015
Eva Warensjö Lemming, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket. Vad finns det för hälsofördelar med margarin? – Margariner innehåller en hög andel av omättade fettsyror (enkelomättade och fleromättade) och en mindre mängd mättade fettsyror i jämförelse med tex smör. Vad gäller mjölkfritt och andra margarin är skillnaderna inte så stora rent näringsmässigt. Däremot kan man ju […]
Artikel mars 6, 2015
Malin Sandström har tillsammans med Lisa Förare Winbladh skrivit boken Matmolekyler – kokbok för nyfikna (Ponto pocket). Följ Malins fettfunderingar på hennes blogg. Varför är fett så viktigt för matlagningen? – Fett fyller så många funktioner. Det ger högre temperaturer så man kan steka och fritera, det ger textur, det är en fantastisk smakbärare. Varför […]
Artikel mars 6, 2015
Emelie Hansson, sakkunnig mat och jordbruk. Hur är margarin ur miljösynpunkt? – Margarin består av en blandning av fasta och/eller flytande vegetabiliska fetter och/eller animaliska fetter samt vatten. Ett margarin får innehålla högst tre procent mjölkfett av det sammanlagda fettinnehållet. Flera olika oljor och fetter kan användas som ingrediens i margarin, t ex rapsolja, solrosolja, […]
Artikel februari 8, 2015
Att hacka lök med finess kräver några tips och tricks. Här delar vi med oss av våra.
Artikel februari 8, 2015
En vass kniv är ovärderlig i köket. Men frågan många ställer sig är… hur många knivar behöver jag egentligen? Vi ger dig lite vassa knivtips.
Recept februari 8, 2015
Krämig vegosill med lime En favorit som är pigg och fräsch i smaken. 1 zucchini 1 dl majonnäs, t ex äggfri 1 dl yoghurt, t ex sojayoghurt 1 lime salt svartpeppar Skala zucchini och dela i mindre bitar. Förväll dem i ett par minuter i rikligt saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten. […]
Recept februari 8, 2015
Krämig vegosill med curry och äpple När man inser att sillinläggningar är som vilka röror och picklade tillbehör som helst blir allt mycket roligare. En klassisk ”currysill” kan t ex lika bra göras på blomkål och få en riktig semi-indisk touch. Supergott! 200 g blomkål, fryst går bra 2 dl majonnäs, t ex äggfri 2 […]
Recept februari 8, 2015
Ingen kommer märka att det inte är riktig sill i den här röran. Eller bry sig för den delen, så god är den. Om du inte hittar äggfri majonnäs går den bra att ersätta med yoghurt. Krämig vegosill med curry och äpple 200 g blomkål, fryst går bra 2 dl majonnäs, t ex äggfri 2 […]
Recept februari 8, 2015
En krämig gratäng som balanserar upp den lätta bitterheten i brysselkålen. Vi har lagt till lite rökt tofu, men den går lika bra att utesluta. Gratängen går bra att förbereda dagen innan och sedan värma på. 4 portioner 500 g brysselkål rapsolja eller smör, t ex mjölkfritt 1 gul lök 100 g rökt tofu, kan […]
Recept februari 8, 2015
Glutenfri pajbotten med quinoa En botten gjord på kokt quinoa ger inte bara ett välkommet tillskott av protein utan även en god, lätt och nötig smak och en härlig konsistens. Quinoapajskal 4 dl kokt quinoa (ca 1,5 dl okokt) 1 dl mandelmjöl 1 dl potatismjöl 1 dl sojamjöl 0,5 dl majsstärkelse 50 g smör, t […]
Recept februari 8, 2015
Vaniljkräm, 5 dl 1 vaniljstång ½ dl majsstärkelse 1 dl strösocker 2½ dl mjölk, t ex osötad sojamjölk, havre- eller mandelmjölk 2½ dl grädde, t ex soja- eller havregrädde Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Kasta ner vaniljstång, frön, majsstärkelse och strösocker i en kastrull. Vispa ner lite mjölk och grädde i taget. Låt allt koka upp […]
Recept februari 8, 2015
Banana split-semlor, 10 st Vetedeg 150 g smör, t ex mjölkfritt 1 paket jäst, 50 g 2 tsk kardemummakärnor 3 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk 1,5 dl strösocker 0,5 tsk salt 10-11 dl vetemjöl special Chokladkräm 50 g mörk choklad 100 g mandelmassa 2 msk grädde, t ex havregrädde Vaniljgrädde 2,5 dl […]
Recept februari 8, 2015
Kladdig chokladkaka med päron och pekannötter, 6 portioner Tänk på att den ska vara riktigt kladdig när du tar ut den, då är den som absolut godast. 2 burkar, à ca 400 g, konserverade päron 150 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt 1,5 dl ljust muscovadosocker 2 dl vetemjöl 0,5 dl kakao 1 tsk bakpulver […]
Recept februari 8, 2015
Många kanske inte vet att det går att göra majonnäs utan ägg, men det går strålande bra och smakar precis lika gott. Allt du behöver är en stavmixer och lite tålamod.
Recept februari 8, 2015
Klassiska semlor, 12 st Vetebullar 75 g smör, t ex mjölkfritt 2,5 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk 25 g jäst 0,75 dl strösocker en nypa salt 2 tsk stött eller mald kardemumma 6-7 dl vetemjöl Fyllning 200 g mandelmassa 0,5 dl mjölk, t ex soja-, havre eller mandelmjölk 2,5 dl vispgrädde, t […]
Recept februari 8, 2015
De här potatisbullarna är härligt frasiga på utsidan och krämiga på insidan. För variation kan du testa grönpeppar istället.