Phad tofu – Wokad tofu med böngroddar
28 augusti, 2024
Ett sätt att få barn att tycka om tofu är att fritera den, då blir den knaprig i stället för mjuk, och det tyckte även mamma var godare!
Recept: Wichudaporn Chaiyasaeng Foto: Ulrika Ekblom
”När mamma ansåg att vi hade ätit för mycket kött brukade hon laga något vegetariskt för att rensa kroppen. För att maten ändå skulle innehålla protein blev det ibland tofu. Min syster gillade det inte”.
Wichudaporn Chaiyasaeng
Thai på 30 minuter
Thai på 30 minuter (Bonnier Fakta) är full av Wichudaporn Chaiyasaengs thailändska matminnen. Den har en del vegetarisk mat och resten kan du oftast enkelt vegofiera. En bok för dig som älskar thailändskt och vill få till autentiska smaker även när du inte har så mycket tid.
Phad tofu – Wokad tofu med böngroddar
4 portioner
400 g tofu, extra hård, skuren i 2 x 2 cm stora kuber
3 msk majsstärkelse
2 vitlöksklyftor, krossade med skal
1 stor morot, skuren på längden i tunna skivor med grönsaksskalare
250 g färska böngroddar
2 msk svampsoja, mushroom soy sauce
1 msk svart soja
4 msk vegetarisk ostronsås
1 msk strösocker
1 krm nymald vitpeppar
1 krm nymald svartpeppar
0,5 tsk salt
2 dl rapsolja
Servering
risnudlar
1. Lägg tofukuberna i en stor skål. Strö över majsstärkelsen och skaka försiktigt på skålen så att kuberna täcks runt om.
2. Hetta upp oljan i en wok till 180 grader.
3. Lägg försiktigt i tofukuberna och fritera dem på hög värme i cirka 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna. Vänd på dem då och då.
4. Plocka upp kuberna och låt dem rinna av på hushållspapper.
5. Häll ut det mesta av oljan i exempelvis en rostfri skål (när oljan svalnat kan du hälla över den på en PET-flaska), men spar cirka 3 matskedar i woken.
6. Hetta upp oljan igen och lägg i vitlök, morot och böngroddar och låt det fräsa under omrörning i 1-2 minuter.
7. Smaksätt med de båda sojasorterna, ostronsåsen, socker, nymalen vit- och svartpeppar och salt.
8. Servera med risnudlar.