Redskap

halmstomme, lim, spoltråd, sekatör, grillpinnar

Grönt material (du kan behöva både mer och mindre)

10 grenar cypress
2 krukor rosmarin
2 kvistar chili
2 kvistar eukalyptus
eventuellt bäreukalyptus

Dekoration
5 färska fikon
9 kumquats
15 paradisäpplen

1. Klipp till lagom stora bitar av grenar och kvistar med hjälp av en sekatör.

2. Klipp ner grillpinnarna och fäst den färska frukten på dem med hjälp av lim.

3. Fäst nu spoltråden ordentligt på halmstommen så att materialet inte glider runt när kransen är klar. Vira först ett varv tråd runt stommen så att ändarna möts. Tvinna ändarna runt varandra hårt och vik upp. Vira ett eller två varv tråd till så att änden verkligen sitter fast.

4. Nu är det bara att börja. Lägg ett lager grönt i taget och vira fast med spoltråd. Lägg nästa lager omlott så att det täcker spoltråden från varvet tidigare.

5. När du har gått hela varvet runt är det bara att lyfta på det allra första lagret och sedan sticka in det sista materialet under så att du får ett snyggt avslut. Vira ett eller två extra varv och fäst ordentligt på baksidan.

6. Dekorera med den färska frukten.


Proffs- tips

När du klipper grönt, t ex gran, kan du tänka på att ha de större bitarna på kransens utsida och de mindre på insidan. På så sätt blir kransen mycket jämnare.

Gå loss!


Du kan testa med alla typer av barr och blad. Testa även att dekorera med nötter, kryddor och torkade apelsin- och äppelskivor. Eller varför inte göra en supergrön krans med grönkål och brysselkål?

Författare

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO