Vi på VEGO är stora fans av bloggen och Instakontot ”Vegansk matlåda” och är så peppade på Emma och Amelias nysläppta kokbok med samma namn. Vegomat när den är som bäst: inspirerande, rolig, färgglad, smakrik, varierad och lättlagad. Vi tog ett snack med tvillingarna bakom succén och delar även några av våra favoriter från boken.

Foto: Ulrika Ekblom

Berätta lite om er bok!
– Boken är fullproppad av det vi gillar att dela med oss av i våra sociala medier, men i en uppiffad form. Receptmässigt har vi samlat våra favoriter efter fem års universitetsstudier tillika matlådelunchande – vi snackar storkokslådor, mellislådor, lådor som ska ätas kalla, sådana som ska ätas varma, skrytlådor… You name it! Vi försöker också avdramatisera ätandet lite med skojiga texter och peppiga matlådetips. Länge leve vardagsmaten!


Varför ville ni göra den här boken?
– Vi vill promota matlådan som koncept. Efter ett par år av instagrammande under namnet ”Vegansk matlåda” har vi snappat upp att många vill få in vanan med matlåda, men tycker det är jobbigt eller krångligt. Lite samma inställning som många oinvigda ofta har till veganmat.

Ni lagar ju verkligen alla typer av mat. Har ni någon matfilosofi eller hur skulle ni beskriva er mat?
– Vår mat är nog som mat är mest, fast vegansk så klart. Hemma hos oss, och i vår bok, kommer du inte bli bjuden på det spetsigaste matnörderiet. Istället blir du bjuden på den mat som sätter guldkant på tillvaron utan att parasitera på fritiden eller planeten. Tänk dig mormors potatisgratäng, goda grytor, fräscha sommarsallader och sköna vardagsgenvägar. God, påhittig vardagsmat!


Varför borde fler göra sina egna matlådor?
– Matlådan är ju ett sånt vinnande koncept. Den sparar pengar åt dig, erbjuder hemlagad god lunch varje dag på jobbet eller plugget OCH hjälper till att minska på svinnet. Win-win-win!


Har ni några grymma tips på hur man kan äta billigare?
– Som studenter är detta vår superkraft. Först och främst tycker vi att en ska ha koll på sin butiks extrapriser redan innan en sticker in nosen i affären. Att planera maten i förväg är också ett bra knep för att spara på kronorna. Där slår vi två flugor i en smäll och kommer på maträtter medan vi sneglar i reklambladen. Se vad som är billigt och utgå ifrån det när du sätter matsedeln. Billiga bönor? Chili sin carne. Vegokorv? Stroganoff. Rätt som det är så är matsedeln satt!

Att laga mer mat från grunden kan vara ett annat bra sätt, så låt baljväxter och säsongsgrönsaker spela huvudrollen i dina middagar. Har du dessutom investerat i en gedigen kryddkollektion kan du alltid ro skutan i land.

Har ni själv några favoritmatlådor?
– Ja, alla i kategorin favoritlådor från boken! Men lasagne, pasta med pesto eller fuskpinnar är lådor vi aldrig skulle tröttna på.


Med den här boken visar ni ju att det är löjligt enkelt att laga veganskt. Har ni andra peppande ord för de som vill testa mer veganskt?
– Vi snor Nikes slogan: Just do it! När vi gick från lakto-ovo-vegetarianer till veganer trodde vi att hela vår matvärld skulle vändas upp och ner och att det skulle bli SÅ krångligt och SÅ svårt och SÅ tidskrävande. Det blev det knappast! När du väl tagit dig över tröskeln och fått in tänket så går det av bara farten och du kommer ångra att du inte tog steget tidigare!Planeten, djuren och Vegansk matlåda kommer att tacka dig.

Här är ett recept från boken:

Potatisgratäng med färsbiffar

Vegetarisk K*cklingbaguettemacka

I kokboken Vegansk matlåda (Mondial förlag) delar Emma och Amelia Oller Westerberg med sig av enkel och galet god mat, perfekt för matlådan. Det är varierat, billigt och med influenser från hela världen. Perfekt för redan frälsta samt för nya i vegovärlden som söker smarrig vardagsmat.