Det går inte att ”boosta” immunförsvaret!
20 mars, 2020
Det är inte bara nu som man är förespråkare för olika dieter, kokboksförfattare, influencers m fl. prata om allt från gröna juicer, gurkmeja och omega-3 för att stärka immunförsvaret som i sin tur ska göra oss motståndskraftiga mot allehanda virus. Frågan man ställer sig: Går det att boosta immunförsvaret? Vår kostexpert Pernilla Berg, nutritionist och Medicine doktor i toxikologi, reder i vanlig fråga ut alla frågetecken.
Många pratar om att ”boosta immunförsvaret” och på så sätt minska risken att smittas av Corona. Är det möjligt?
– Nej, du kan inte boosta immunförsvaret och på så sätt minska risken för att smittas av Corona. För att få ett skydd mot virus som Corona måste du först bli smittad så att immunförsvaret kan bilda antikroppar och antikroppar med minnesfunktion (sk minnesceller). Blir du smittad en andra gång av ett virus får du en viss immunitet. Om du blir immun mot SARS-Cov-2 vet vi idag inte då det är ett nytt virus, vissa virus får vi ingen immunitet mot då virusen muterar snabbt. Det bästa sättet att minska risken att smittas av SARS-Cov-2 är att följa de officiella råden, dvs. bland annat ha en bra handhygien.
Har du andra underliggande sjukdomar ökar risken för att du drabbas hårdare av en infektion.
Finns det något man kan göra för att få ett starkare immunförsvar?
– För att ha en bra funktion av immunförsvaret behöver immunförsvaret fungera normalt, dvs inte vara för svagt och inte för starkt. Du vill inte boosta immunförsvaret då immuncellerna då blir överaktiva och kan reagera även på sådant som är ofarligt och även kroppens egna celler. Autoimmuna sjukdomar är ett exempel på ett överaktivt immunförsvar, då angrips de egna cellerna i kroppen vilket leder till sjukdom. En bra tumregel för god hälsa är att äta varierat med mycket frukt, grönt och fibrer, motionera och undvika droger.
Finns det något som kan försämra immunförsvaret?
– De allra flesta som är friska har ett väl fungerande immunförsvar. De personer som är kroniskt sjuka och har ett svagare immunförsvar är mycket väl medvetna om det. För att immunförsvaret ska fungera normalt krävs att vi får i oss tillräckligt av antioxidanterna zink, selen, koppar och vitamin C. Har du grav brist på dessa kan du få något nedsatt immunförsvar, men det är ovanligt.
Det man vet försämrar immunförsvaret är stress, oro och dålig sömn.
Innebär det att vi nu behöver ta extra höga doser av antioxidanter för att få immunförsvaret att jobba mer effektivt?
– Nej, det räcker med att få i sig det rekommenderade dagliga intaget av antioxidanter för att immunförsvaret ska fungera normalt. Immunförsvaret jobbar inte bättre och effektivare om du överdoserar med antioxidanter. Tar du en riktigt hög dos av antioxidanter ökar du tom risken för andra sjukdomar då det blir en obalans i kroppen. Det är dock ingen risk att du får i dig för mycket antioxidanter genom kosten då nivåerna är lägre och växter innehåller även ämnen som har motsatt verkan. Rådet att äta mycket frukt, grönsaker och fibrer gäller fortfarande.
Men gröna juicer, gurkmeja, vitlök och annan ”bra” mat. Har den ingen effekt alls?
– Att äta en hälsosam kost med stor variation är alltid bra. Gillar du smaken av gröna smoothies, gurkmeja och vitlök går det fint att fortsätta med det, men förvänta dig inte några medicinska under bara för att du äter dem. De botar inte alla sjukdomar eller skyddar mot infektion.