5 anledningar att besöka Bacchi Syre

🌿 Unik växtbaserad meny – från norrländska vebabrätter till mellanösterns smaker.
🎤 Scener för samtal & kultur – debatter, standup, poddar och livesändningar.
📍 Historisk plats – samma adress som legendariska Bacchi Wapen.
🧑‍💻 Coworking med samvete – flexibla arbetsplatser mitt i Gamla stan.
🍷 Fyra barer & kafé – med ekologisk öl, naturviner och vegansk fika.

📍 Bacchi Syre, Järntorgsgatan 5, Stockholm. Öppet måndag–söndag. Läs mer på www.bacchisyre.se

I en historisk lokal nära Järntorget i Gamla stan har en helt ny typ av mötesplats vuxit fram. Bacchi Syre är en levande kombination av två restauranger, fyra barer, ett kafé, arbetsplatser, scener, galleri och eventytor – allt med en tydlig grön och progressiv profil. Bakom satsningen står Mediehuset Grön Press, som bland annat ger ut tidningarna Syre, Global, Fempers och Landets Fria Tidning.

– ”Vi är en ny typ av grön mötesplats där samtal, föredrag, möten, aktivism och arbete möter god mat och dryck”, säger Lennart Fernström, vd för Bacchi Syre.

Restaurang Syre

En av Bacchi Syres två restauranger är Restaurang Syre där Jonas Thuresson är kökschef. Han har
tidigare varit kökschef på Fröjdas i Hammarby Sjöstad tillsammans med Olivia Hellmouth som nu är
souschef på Restaurang Syre. Båda har en gemensam och stark passion för det hållbara kökets enkla
magi. De lagar all mat från grunden och strävar ständigt efter att skapa nya växtbaserade
matupplevelser och tänja på det veganska kökets gränser.
– ”Jag minns första gången jag på allvar började laga växtbaserad restaurangmat och fick en wow-
upplevelse. Jag kände direkt att det var matlagning på riktigt. Att ta något så enkelt som en grönsak
och göra något elegant av det – det var magiskt. I dag är det inte så många restauranger som är helt
veganska. Det är utmanande och kul att vara nischad för det triggar oss att vara riktigt bra på det vi
gör”, säger Jonas Thuresson.

Restaurang Syre serverar en växtbaserad meny med influenser från Mellanösterns kryddiga kök som
kombineras med svenska ekologiska råvaror och det franska kökets gastronomiska elegans.
Restaurangen bygger på idén om social dining:
– ”Menyn består av små och mellanstora rätter såsom varm kornsallad, linsdolmar med chiliolja och
solrosfrön, oplågad foie gras och öppen äppelcheesecake. Cirka 2–3 rätter brukar räcka per person,
men roligast och mest socialt är förstås att dela med andra och uppleva många olika smaker”.

Restaurang Öur

Två trappor ner, i Bacchi Syres källarvalv, ligger restaurang Öur som är en växtbaserad restaurang
med rötterna i Norrland. Här kombineras viltinspirerade rätter med ett växtbaserat kök, där skogens
smaker och traditionella norrländska rätter får en modern och hållbar twist. Utöver middagsmeny så
erbjuds även dagliga luncher, catering, matlagningskurser och fine dining-event. Öur drivs av den
prisbelönta kocken Andréa Sunna. Under det senaste årtiondet har hon inspirerat med sin
växtbaserade matlagning världen över som kökschef, receptkreatör och internationell privatkock för
diplomater, kungligheter och högt uppsatta politiker. I Sverige kommer hon närmast från Restaurang
Himlen där hon var kökschef.
– ”Jag har tagit med mig mina tidigare erfarenheter inom fine dining in i Öur, men utan att göra
matupplevelsen pretentiös. Öur ska vara en lite finare växtbaserad restaurang, men samtidigt vara en plats för alla”, säger Andréa Sunna.

På menyn finns rätter som Kebabnekaise (gräddstekt vebab), Knapsu (gratinerad blomkålslåda) och
roliga desserter som Trollstubbe och Manna-magi.
– ”Idén med Öur bygger mycket på min farmors mat. Hon kom från en samisk renskötarsläkt i
Tornedalen och flyttade ner till Piteå för kärleken, där hon tillsammans med min farfar bodde på
Öurgården på Trundön. Precis som hemma hos farmor så ska vår mat kännas familjär, kärleksfull och hylla traditioner fast på ett nytänkande och roligt sätt”.

Såväl Restaurang Syre som Öur arbetar främst med ekologiska råvaror, svenska säsongsvarierade
basgrödor, fair trade-inköp och minimalt med matsvinn.

Bacchi Syre är öppet varje dag och vänder sig till både stockholmare och tillresta, såväl som till företag och rörelser som vill verka i en hållbar miljö. Lokalen – som i över 200 år hyst krogverksamhet – får nu nytt liv med växtbaserad framtidstro i fokus.