SANNA BRÅDINGS SENASTE bok är en barnbok som känns härligt befriande från pekpinnar. Den ber inte om ursäkt utan tar upp alla aspekter av att leva ett veganskt liv, men på ett väldigt avdramatiserande och lättsamt sätt. Här tar man upp äggindustrin, gelatin i godis, varför man äter vissa djur men inte andra, mjölkindustrin m.m.

Hur kom idén till Söderkisarna till?
— Det var en period då jag fick fick slåss för mina barns rätt till vegansk kost på förskolan. När jag sedan pratade med kockarna, som var för vegansk mat, så visade det sig även hur lite barn faktiskt vet om var maten kommer ifrån. Det i kombination med att jag brinner för att prata med mina barn om veganism och om medvetna val blev till ett frö.

Likt Sannas egen familj lever Billie, Otis och deras mamma veganskt och tänker hållbart i allt från måltider till utflykter, lördagsgodis och leksaker. Boken viker sig inte för att ta upp ”känsliga” ämnen, något som kanske kan chocka vissa. Men att ta upp svåra ämnen var inget Sanna var rädd för.
— Jag är rak och det är så här jag pratar med mina egna och andras barn. För mig är det så naturligt. De enda som egentligen vill tysta mig är föräldrar som tycker att deras barn har blivit för medvetna. Barn är oftast väldigt intresserade och jag svarar gärna. Det handlar inte om att säga att vi är bättre och ni är sämre, eller att skrämma och propagera, utan om att peppa för att alla ska kunna göra medvetna val.

Söderkisarna är ett superbra verktyg för samtal hemma och som kommer att väcka många frågor. Veganism är ett ämne som är ganska svårt, men här får du djup fakta presenterad på ett lekfullt sätt.

Sanna kände själv att det behövdes en bok som tog upp veganism på ett språk som barn förstår, så att de har ett svar när de blir ifrågasatta av vänner och lärare. Många unga känner sig dessutom ensamma i veganismen och då känns det väldigt härligt att kunna känna igen sig i en familj som i Söderkisarna.

Om man är en familj som vill äta mer veganskt, var börjar man?
— För det första handlar det om att läsa på. Var finns näringen och vad är det jag behöver? Jag propagerar vanligtvis inte för halvfabrikat men det är en bra ingång för många. Oftast är veganintresserade barn även intresserade av matlagning. Låt dina barn vara med i köket och skapa egna recept. Mat har för väldigt många blivit förknippat med ångest och stress, men glöm inte bort att matlagning ska vara roligt.

Vilken är den vanligaste frågan du får?
— Får dina barn aldrig äta kött om de vill? Och vad kommer du att göra om de vill det? Jag har pratat väldigt mycket med mina barn om att det här är ett aktivt val som jag gjort och att de kommer att få göra aktiva val när de är gamla nog.

Författare

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO