ICA har undersökt menyerna på 20 trendsättande restauranger i Sverige och sett att följande råvaror är mest förekommande i de växtbaserade maträtterna. Efter det lät de svenskarnas rösta på vad de skulle välja som huvudingrediens om de åt vegetariskt/växtbaserat. Allt är samlat i Framtidsrapporten 2021: Råvarorna som är viktigast i omställningen till växtbaserat.

I rapporten kan man för övrigt även se att ägg, ost och fisk är svårast för svenskarna att göra sig av med.

Över 2 000 personer i Sverige har deltagit i ICAs undersökning ”Växtbaserat 2025”, med fokus på människors relation till svenskproducerad och växtbaserad mat. Ursprung, näring och klimat är tre tydliga teman som kommer prägla det fortsatta gröna skiftet och ligger till grund för vad vi väntas ha på tallrikarna 2025.

Andelen vegetarianer och veganer har ökat från nio till tolv procent. Antalet svenskar som idag äter animaliskt, men som äter veganskt eller vegetariskt minst någon gång i veckan, eller är nyfikna på att äta mer vegetariskt, ökar i Sverige. Lite drygt en tredjedel (36 procent) av svenskarna uppger att de befinner sig i det spannet.

Av de som idag äter kött/fågel/fisk men inte vegetariskt regelbundet så uppger 36 procent att det inte finns någon speciell anledning, utan att det helt enkelt inte blivit av att de börjat laga växtbaserat. Däremot uppger 23 % av kött/fågel/fisk-ätarna att de tycker det är svårt att laga vegetarisk mat.

Svenskarnas topplista: Växtbaserade huvudingredienser

1. Potatis, 56%
2. Svamp, 47%
3. Broccoli, 34%
4. Tomater, 32%
5. Morot, 32%
6. Sparris, 30%
7. Blomkål, 26%
8. Bönor/ärter, 26%
9. Rödbeta, 20%
10. Vitkål, 18%
11. Äpple, 16%
12. Jordärtskocka, 16%

Frågan man kan ställa sig är…

Är det här hoppfullt eller en stor utmaning? Alla vet att baljväxter är ryggraden i en vegetarisk kosthållning, men svenskar verkar antingen ha en lite dålig relation till bönor och ärter eller vet inte hur de ska tillaga dem?

 

Framtidsrapporten 2021: Råvarorna som är viktigast i omställningen till växtbaserat