Therese Lindgren: Steve Jobs fick leda vägen mot den veganska kapselgarderoben
2 oktober, 2023
Text: Therese Lindgren Foto: Camilla Lindquist
En tråkig söndag för några år sedan började jag gå igenom min garderob. Det visade sig snabbt att jag som aldrig brytt mig särskilt mycket om mode ändå lyckats samla på mig tillräckligt mycket kläder för att starta en egen liten modebutik. Många av de här plaggen mindes jag knappt att jag ägde och alldeles för många var helt oanvända. Jag insåg då att det fanns ett glapp mellan mina värderingar och den enorma mängd grejer som hängde bland galgarna. Jag visste ju att överkonsumtion har många mörka baksidor. Så jag började rensa, och det var ingen liten uppgift. Kläderna bildade meterhöga staplar på golvet, en situation jag inte alls verkar vara ensam om att ha hamnat i om man ska lita på statistiken som visar att varje svensk köper hela 14 kg kläder per år. Det var då jag började min resa mot det jag idag tycker är ett av mina bästa lifehacks någonsin: kapselgarderoben.
Steg nummer ett blev att dela upp kläderna i olika högar och noggrant gå igenom vad jag faktiskt använde och tyckte om. Det slutade med att det hängde kvar ungefär 50 tidlösa basplagg i garderoben. Kanske blev den inte fullt lika minimalistisk som ikonen Steve Jobs garderob (som enbart bestod av blåa jeans och svarta polotröjor), men jag lät honom få vara ledstjärna. Resten av kläderna sålde jag på Tise och gav bort till Stadsmissionen. Plaggen som blev kvar går att använda i princip varje dag, mixa och matcha med varandra och kanske viktigast av allt: de är sköna mot kroppen. Det var också något som jag insåg då – hur mycket obekväma grejer jag burit genom åren. Det kanske låter överdrivet, men alltför åtsittande plagg har kunnat spä på ångest och panikattacker hos mig. Idag hade jag inte ens tänkt tanken att ta på mig något som skaver eller sitter för tight, hälsan kommer ju alltid först.
Det är så klart något väldigt tragiskt med att vårt konsumtionssamhälle är uppbyggt för att vi alla ska falla totalt för onödiga impulsköp. Problematiken gör sig mycket uppenbar i Aftonbladets nya granskning av H&M, som avslöjade hur miljontals av våra gamla plagg (som vi dessutom har trott ska gå till återvinning eller återanvändning) bildar enorma sopberg i länder som Ghana. Detta efter att de färdats ett och ett halvt varv runt jorden, helt i onödan. Människor bokstavligen vadar fram bland våra gamla croptops och stuprörsjeans som vi så ivrigt klickade hem för en trend som pågick i några månader. Det är så himla sjukt.
Som läsare av VEGO vet du säkert att klädindustrins konsekvenser inte slutar vid sådant som innebär katastrofer för vårt klimat och människorna som lever på de platser där vårt skräp dumpas. Den har givetvis också en mörk sida när det kommer till djurvälfärd, där läder, päls och ull ofta innebär att djur far illa. Läderproduktion handlar inte bara om att använda en biprodukt från köttindustrin (även om det inte skulle duga för mig heller). I själva verket är det en högst lönsam bransch, där djur föds upp och dödas enbart för att vi ska kunna använda deras skinn av kosmetiska skäl. När det kommer till päls är de levnadsvillkor som många pälsdjur utsätts för rent av hjärtskärande. De hålls i trånga burar och lider ofta av stressrelaterade beteenden innan de dödas. Ullindustrin är inte heller oskyldig; fåren utsätts ofta för smärtsamma klippningsmetoder och avhorningar utan bedövning.
Men det bästa av allt är att det inte alls är svårt att välja en vegansk garderob! När jag först började utforska vilka djurvänliga alternativ som fanns till exempelvis läder och ull blev jag lite förvånad över hur bred denna marknad är. En kul upptäckt var Piñatex, ett material gjort av ananasfibrer som ser nästan exakt ut som läder. Det lät som något från en science fiction-bok i mina öron! Efter en hel del research landade jag i att det faktiskt är lättare att vara “klädvegan” än att vara “matvegan”. Det finns numera mängder av veganska klädmärken, och så många tips och trix på internet om hur man kan bygga en långsiktigt användbar, vegansk och miljömässigt hållbar garderob.
För mig blev en vegansk kapselgarderob nyckeln till ett mer hållbart förhållningssätt till mina kläder. Med en mindre, väl genomtänkt samling av plagg som alla gick att kombinera med varandra blev det plötsligt så mycket lättare att göra val som kändes rätt, både för mig och för världen omkring mig. Jag tänker ofta på Steve Jobs och hans svarta polotröja – den handlade nog inte bara om stil (även om svart polo är sjukt classy), utan också om medvetenhet. Ingen är perfekt, men det är aldrig för sent att börja. Oavsett om det handlar om att bygga en komplett kapselgarderob eller att ta små steg i rätt riktning.
- Utvärdera din nuvarande garderob: Gå igenom dina kläder och fundera på vilka plagg du verkligen gillar och känner dig fin i. Ge bort de plagg du inte längre använder eller som känns obekväma till någon som verkligen behöver dem.
- Välj tidlösa basplagg: Fokusera på att behålla plagg som är mångsidiga och kan bäras på olika sätt. Fundera på vilka överdelar, underdelar och skor du kan matcha ihop på olika sätt.
- Kvalitet före kvantitet: När du köper nya kläder, leta efter högkvalitativa, veganska plagg som håller länge. Tänk även på vad du redan har i din garderob och ifall det där nya plagget verkligen fyller en funktion i din garderob.
- Omfamna återanvändning: Vi behöver släppa pressen att alltid ha något nytt på oss och i stället omfamna möjligheten att använda våra outfits flera gånger. Rocka dina favoritplagg om och om igen. Om Steve Jobs kunde så kan vi också!