Vad gör oss lyckliga?
9 mars, 2021
I En liten bok om lycka (Volante) delar Micael Dahlen med sig av sin lyckoforskning på ett intressant och underhållande sätt. Vegopodden – Den här intervjun bygger på utdrag från avsnittet av Vegopodden där Micael Dahlen var med. Lyssna där poddar finns, t ex Acast, Spotify eller Podcaster.
Micael Dahlen är professor på Handelshögskolan och har alltid varit intresserad av ämnet lycka. Det är liksom något som han aldrig har lyckats släppa helt och i En liten bok om lycka går han i 13 kapitel igenom sin forskning på ett underhållande och uttömmande sätt. Det är fakta och forskning blandat med historia och egna anekdoter.
Vi börjar redan intervjun sätter i gång att prata om allas jakt på lycka och att vi lever i en tid då alla verkar koppla lycka till kändisskap, materiella ting och pengar.
– Som ekonomiprofessor har jag mer funderat på vad man ska ha pengarna till. Vi tänker att vi ska köpa saker som ska göra oss lyckliga. Vi ska få status och bli ekonomiskt oberoende… men varför då? Jag har sällan varit intresserad av pengar och växte upp med en ensamstående mamma som sa: ”Om vi ska bry oss om pengar hela tiden så kommer vi aldrig att bli glada”.
Kan man definiera lycka?
– Man kan definiera allt! Och det finns flera olika sätt att se det på. Mitt favoritsätt just nu är att betrakta lycka som en skala. Många tänker på skala som feber. Feber är när man har en onormalt hög kroppstemperatur. Lycka är samma sak, det är det där tillståndet där vi hoppar upp på sjunde himlen och hoppas få studsa runt bland de rosa molnen i all evighet. Det är ett ganska jobbigt sätt att se det på. Lycka för mig är en skala från 1, där det inte är så härligt men man ändå känner lite lycka, till 10, där allt är rosaskimrande. Allt däremellan är olika grader av lycka.
I boken får vi direkt veta att vi kan skylla på våra föräldrar även när det kommer till lycka. Genetik spelar nämligen roll. Uppemot 50 procent av hur du mår när du vaknar på morgonen beror på generna du har fötts med.
– Jag vaknar inte direkt upp sprittande på morgonen, vilket jag har brottats med i flera år. Ska jag byta partner? Byta son? Nej, det här är mitt normalvärde som jag inte kan påverka. Och det är befriande tycker jag. Plus att det är hälften kvar som jag kan påverka – och det är ju jättemycket.
Är vi svenskar lyckliga?
– Vi är lagom lyckliga. Vi tror att vi är mindre lyckliga än vi faktiskt är. Vi ligger alltid högt upp i internationella rankingar, men vi jämför oss för mycket med andra. Finländarna, som har legat i topp de senaste åren, brukar säga: ”Det kan alltid bli värre”, medan svenskar verkar tänka: ”Det kan alltid bli bättre”. Svenskar är så medvetna om de möjligheter vi har och tänker att om vi har det så här gott ställt, borde vi inte vara lyckligare hela tiden då?
Micael är vegan och jag nämner att jag själv kände mig lyckligare när jag blev vegan, eftersom jag gjorde något bra för mig själv och andra runt omkring mig. Kan det ligga någon sanning i det? I boken skriver han om flera olika experiment som han har gjort, med varierande resultat.
– Först frågade jag hur lyckliga de var, för att sedan fråga om deras kosthållning. Sen gjorde jag tvärtom. Om folk först fick berätta att de var veganer så var de lyckligare än alla andra, förmodligen för att de fick påminna sig själva om att det de gör är bra. Om de däremot fick svara först på hur lyckliga de var så var de inte lyckligare än andra.
Var det något speciellt som slog dig under arbetet med boken?
– Att vi blir lyckliga av att vara lite busiga. Det känns gott att göra gott, men det finns något befriande i att vara busig, t ex att någon enstaka gång skolka från skolan, hoppa över ett möte eller strunta i träningen.
Det finns många saker som gör oss lyckliga och det visar sig att vi blir lyckliga av ungefär samma saker. Mat blir vi alla gladare av… och sex.
– Ja, man blir lyckligare av sex! Lyckan peakar dock redan vid en gång i veckan. Med det sagt blir man inte mindre lycklig av ha det fler gånger än så.
När den här intervjun görs har den första vågen av covid-19 lagt sig något och Micael har hunnit göra några mindre undersökningar av folks lycka i denna märkliga tid. Även om det är för tidigt att dra några riktiga slutsatser så har han ändå hittat en intressant grej.
– Det fanns en del som faktiskt hamnade lite högre på lyckoskalan nu än tidigare. Jag tror att det dels beror på att vi fick upp ögonen för hur bra vi faktiskt har det trots allt hemskt och hur tacksamma vi kunde vara för det vi hade innan men inte visste om.