Forskarna analyserade matintag och risk att dö i förtid av olika sjukdomar hos 20 562 deltagare i Moli-sani Study. Median uppföljningstid var 8,2 år.

Man fann att de som åt mer än fyra ägg per vecka ökade sin risk att dö i förtid p.g.a. alla orsaker (50 % ökad risk), hjärtsjukdom (75 % ökad risk) och cancer (52 % ökad risk), jämfört med de som åt ett ägg eller mindre per vecka.

Även hos dem som åt 2—4 ägg per vecka sågs motsvar- ande riskökning att dö i förtid av alla orsaker (22 % ökad risk) och av hjärt-kärlsjukdom (43 % ökad risk).

Uträkningarna av riskökningar justerades efter deltagarnas utbildning, inkomst, boende, rökning, BMI, fysisk aktivitet, och förekomst av diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter. Sambanden anses främst bero på det ökade intaget av kolesterol.

2—4 ägg per vecka rekommenderas idag som högsta intag av många nationella kostråd. Forskarna noterar att en signifikant riskökning att dö i förtid förekom även vid denna konsumtion. De anser att studiens resultat tyder på att ägg bör begränsas i vår kost och att resultaten bör vägas in i framtida kostråd.

Referenser Ruggiero E, Di Castelnuovo A, Costanzo S, et al. Egg consumption and risk of all-cause and cause-specific mortality in an Italian adult population. Eur J Nutr. Published online March 24 2021

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.