LForskarna rekryterade 176 friska postmenopausala kvinnor till att äta en av fyra koster under åtta veckor. Kosterna var lika förutom sett till proteinkälla. I två av kosterna kom >80 % av proteinet från djurriket, den ena från mjölkpro- dukter och den andra från andra animalier. I de andra två kosterna kom >80 % av proteinet från växtriket, den ena från soja och den andra från andra vegetabilier.

Resultaten visade en sänkning av totalt kolesterol och LDL-kolesterol i båda de växtbaserade grupperna, men ingen sänkning i de animaliebaserade.

Forskarnas slutsats är att en växtbaserad kost är gynnsam för våra blodfetter, både med och utan soja.

Anda Raluca Gonciulea and Deborah Sellmeyer, OR28-3: The Effect of Dietary Protein Source on Serum Lipids, Endocrine Society’s 97th Annual Meeting and Expo, March 5–8, 2015 – San Diego

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.