Att välja protein från soja och övriga växtriket sänker kolesterol
28 augusti, 2015
Att välja växtbaserade proteinkällor i stället för protein från djurriket leder till lägre kolesterol. Detta enligt en studie som presenterades vid Endocrine Societys årliga möte.
LForskarna rekryterade 176 friska postmenopausala kvinnor till att äta en av fyra koster under åtta veckor. Kosterna var lika förutom sett till proteinkälla. I två av kosterna kom >80 % av proteinet från djurriket, den ena från mjölkpro- dukter och den andra från andra animalier. I de andra två kosterna kom >80 % av proteinet från växtriket, den ena från soja och den andra från andra vegetabilier.
Resultaten visade en sänkning av totalt kolesterol och LDL-kolesterol i båda de växtbaserade grupperna, men ingen sänkning i de animaliebaserade.
Forskarnas slutsats är att en växtbaserad kost är gynnsam för våra blodfetter, både med och utan soja.
Anda Raluca Gonciulea and Deborah Sellmeyer, OR28-3: The Effect of Dietary Protein Source on Serum Lipids, Endocrine Society’s 97th Annual Meeting and Expo, March 5–8, 2015 – San Diego