Detta enligt en ny studie i tidskriften British Journal of Nutrition. Forskarna analy- serade kostintag hos 216 pojkar och 212 flickor som var mellan 6–8 år gamla. Kostintagen poängsattes enligt två index för hälsosamt ätande (Baltic Sea Diet Score, BSDS och Dietary Approaches to Stop Hypertension, DASH).

De som fick högst poäng var de som hade ett högt intag av hela vegetabilier som frukt, grönsaker och fullkorn och lågt intag av socker, salt, kött och feta mejeriprodukter. Barnen genomgick test av hjärnans funktioner genom Ravens Färgade Progressiva Matriser.

Haapala EA, Eloranta AM, Venäläinen T, Schwab U, Lindi V, Lakka TA, Associations of diet quality with cognition in children – the Physical Activity and Nutrition in Children Study. Br J Nutr. 2015 Aug 14:1-8. [Epub ahead of print]

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.