
Bättre kognitionsförmåga hos barn
28 september, 2015
Barn som äter en mer växtbaserad kost uppvisar bättre resultat avseende hjärnans funktioner (kognition).
Detta enligt en ny studie i tidskriften British Journal of Nutrition. Forskarna analy- serade kostintag hos 216 pojkar och 212 flickor som var mellan 6–8 år gamla. Kostintagen poängsattes enligt två index för hälsosamt ätande (Baltic Sea Diet Score, BSDS och Dietary Approaches to Stop Hypertension, DASH).
De som fick högst poäng var de som hade ett högt intag av hela vegetabilier som frukt, grönsaker och fullkorn och lågt intag av socker, salt, kött och feta mejeriprodukter. Barnen genomgick test av hjärnans funktioner genom Ravens Färgade Progressiva Matriser.
Haapala EA, Eloranta AM, Venäläinen T, Schwab U, Lindi V, Lakka TA, Associations of diet quality with cognition in children – the Physical Activity and Nutrition in Children Study. Br J Nutr. 2015 Aug 14:1-8. [Epub ahead of print]