
Boktips: Sour Cherries & Sunflowers
5 juli, 2025
I Sour Cherries & Sunflowers utforskar Anastasia Zolotarev Östeuropas matkultur genom över 80 smakrika recept. Med vackra bilder får du ta del av maten, människor, minnen och historia.
Jag älskar att det har börjat komma ut allt fler kokböcker med mat från Östeuropa. Det har varit en lite bortglömd matkultur som det ibland känns som att matvärlden sett ner på lite. Men inte längre! Min senaste favorit är den här boken av Anastasia Zolotarev och jag ska förklara varför.
Det har nog aldrig varit så tydligt att mat är politik som nu. Anastasia själv är frän Ukraina men har med mat från länder som Belarus, Ryssland, Polen, Rumänien, Litauen, Lettland m fl. Vissa rätter överlappar andra har tydligare gränser. Men det är överlag ett väldigt varierat och enkelt kök med en rik historia.
Boken är indelade i kapitel som Morning, From the Garden, Together, Celebrations och Savoury & Comforting, vilket gör det lätt att hitta rätt mat för rätt tillfälle. Många av recepten kommer antingen med personliga anekdoter eller historisk kontext. Allting inramat av vacker layout och magiskt stämningsfulla fotografier.

Sour Cherries and Sunflowers
Recept från kokboken
Du hittar recept som bovetepannkakor, borstjt (rödbetssoppa), olika typer av piroger, värmande soppor och sötsaker. Mycket är vegetariskt och även helt växtbaserat, annars går mycket enkelt att vegofiera. En favorit är alla recept på inlagda och fermenterade grönsaker som är en viktig del i Östeuropas kök.
Det här är en jättefin bok att ha i din samling och jag rekommenderar den verkligen varmt.




