Jag älskar att det har börjat komma ut allt fler kokböcker med mat från Östeuropa. Det har varit en lite bortglömd matkultur som det ibland känns som att matvärlden sett ner på lite. Men inte längre! Min senaste favorit är den här boken av Anastasia Zolotarev och jag ska förklara varför.

Sour Cherries & Sunflowers – A Taste of Home | Recipes from Eastern Europe and Beyond

Författare: Anastasia Zolotarev
Foto: Karen Fisher och Anastasia Zolotarev
Förlag: Quadrille
Språk: Engelska
Finns att köpa: Adlibris och Bokus.

Det har nog aldrig varit så tydligt att mat är politik som nu. Anastasia själv är frän Ukraina men har med mat från länder som Belarus, Ryssland, Polen, Rumänien, Litauen, Lettland m fl. Vissa rätter överlappar andra har tydligare gränser. Men det är överlag ett väldigt varierat och enkelt kök med en rik historia.

Boken är indelade i kapitel som Morning, From the Garden, Together, Celebrations och Savoury & Comforting, vilket gör det lätt att hitta rätt mat för rätt tillfälle. Många av recepten kommer antingen med personliga anekdoter eller historisk kontext. Allting inramat av vacker layout och magiskt stämningsfulla fotografier.

Anastasia Zolotarev

Sour Cherries and Sunflowers

Sour Cherries and Sunflowers av Anastasia Zolotarev är en kokbok som samlar över 80 recept inspirerade av östeuropeisk mattradition, blandat med personliga berättelser om familj, kultur och arv.

Du hittar recept som bovetepannkakor, borstjt (rödbetssoppa), olika typer av piroger, värmande soppor och sötsaker. Mycket är vegetariskt och även helt växtbaserat, annars går mycket enkelt att vegofiera. En favorit är alla recept på inlagda och fermenterade grönsaker som är en viktig del i Östeuropas kök.

Det här är en jättefin bok att ha i din samling och jag rekommenderar den verkligen varmt.