Detta enligt en studie som publicerades i Journal of Food Science. Forskarna serverade 28 deltagare lunch med lika stor kalorimängd som antingen var baserad på bönor eller kött. Deltagarna fick uppge mättnad och så uppmättes även hur mycket deltagarna åt vid efterföljande måltid.

Resultaten visade ingen skillnad mellan de två grupperna i mättnad eller i mängd mat som konsumerades i efterföljande måltid. De som åt bönor tyckte också att maten såg, smakade och luktade bättre.

Alla världens expertpaneler inklusive Livsmedelsverket råder oss att äta mer bönor och mindre kött för att förebygga sjukdom.

Bonnema AL, Altschwager D, Thomas W, Slavin JL. The effects of a beef-based meal compared to a calorie matched bean-based meal on appetite and food intake. J Food Sci. 2015;80:2088-2093.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.