
Den revolutionerande Kinastudien är här
21 november, 2015
Kinastudien har förändrat mångas liv runt om i världen. Bland annat blev USA:s förre president Bill Clinton vegan efter att ha läst den. Men vad är det som är så revolutionerande med den? Vi frågade ut David Stenholtz, ordförande i Läkare för framtiden, och även den som har skrivit det svenska förordet till Kinastudien.
Kinastudien
Kinastudien (Soulfoods publishing) släpptes redan 2005, men kommer alltså nu äntligen ut på svenska. Den är skriven av T Colin Campbell som även ligger bakom den mest omfattande studien inom hälsa och näring någonsin – Kinastudien. Nu har han och Thomas M Campbell samlat en rad med studier, forskning och inspirerande personer i denna banbrytande bok som förespråkar en växtbaserad kost.
Många har säkert hört talas om Kinastudien, men vad handlar den egentligen om?
– Många tror att Kinastudien handlar om den studie som gett namnet till boken, det så kallade China-Cornell-Oxford Project. Denna studie är i själva verket en väldigt liten del av innehållet. Boken sammanfattar enkelt och underhållande resultaten från ett stort antal studier som har publicerats de senaste 30 åren. Detta varieras med personliga berättelser och korta biografier över inspirerande människor som har betytt mycket för att sprida det budskap som förmedlas i boken.

Kinastudien har höjts till skyarna världen över. Vad är det som är så revolutionerande med den?
– Att vi ska äta mer från växtriket, mindre från djurriket och mindre processad mat har varit budskapet från alla världens expertpaneler under lång tid nu. Detta är även budskapet från Kinastudien, och det är inget nytt. Det revolutionerande är att det, i och med boken, blev första gången en av världens ledande kostforskare underströk att vi inte kan ange någon bortre gräns för när detta kostskifte inte längre ger oss någon hälsovinst. Med andra ord presenteras data som talar för att en helt växtbaserad kost, dvs. en kost som enbart består av hela vegetabilier, sannolikt är optimal för vår hälsa.
Vad har boken betytt för dig?
– Kinastudien har varit en mycket stor inspirationskälla. Det var faktiskt efter att jag läste den för åtta-nio år sedan som mitt intresse för kost tog fart på allvar.
Vilka är de viktigaste slutsatserna som dras i boken?
– Växtbaserade kostmönster är de som uppvisar hälsovinster på sikt i alla välgjorda studier med längre uppföljning. Men endast en helt växtbaserad kost har visat sig kunna få hjärt-kärlsjukdom att gå tillbaka. Risken för i stort sett alla kroniska sjukdomar som dominerar i Sverige minskar avsevärt. Har man drabbats av sjukdom uppnås i regel lindring av besvären om man går över till en mer växtbaserad kost.
Boken har gjort stort avtryck i alla länder som den har släppts i. Hur hoppas du att den kommer att tas emot i Sverige?
– Bill Clinton ska ha blivit vegan efter att ha läst boken. Sedan Kinastudien kom ut i USA har köttkonsumtionen där minskat avsevärt, och jag tror att boken bidrog. Jag hoppas att vi får se en liknande utveckling i Sverige. Skicka gärna ett exemplar till någon nyckelperson du tror kommer att läsa den!
Vi lever i en tid där dieter avlöser varandra och man får lätt en snedvriden bild av vad som är hälsosamt. Kan du nämna någon hälsomyt som krossas i boken?
– Det finns ett kapitel om proteinets betydelse. Jag blir alltid lika förvånad, men jag möter fortfarande människor som tror att det är svårt att få i sig tillräckligt med protein om man inte äter ani- malier. Detta kapitel innehåller en hel del användbara fakta för att bemöta denna föreställning, den så kallade ”proteinmyten”.
Har du några enkla tips på hur man ska gå över till en hälsosammare livsstil?
– Som vegan eller vegetarian har man ett stort försprång framför blandkostare om man vill äta hälsosamt, då man redan uteslutit alla eller många animalier. Då är det bara att gå vidare och stryka socker, byta vita grynprodukter mot fullkorn och inte hälla för mycket olja på maten. Äter man en genomsnittlig svensk kost kan en riktigt hälsosam kost lustigt nog uppfattas som främmande. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att det är mindre än en procent av alla livsmedel vi utesluter när vi äter riktigt hälsosamt. Det uppfattas som mycket eftersom det främst är ohälsosamma livsmedel som marknadsförs och görs tillgängliga. Sedan är det viktigt att ha fokus på allt man tillför kosten i form av nya spännande bönor, frukter och grönsaker. Det är roligare att tillföra än att ta bort något ur kosten. Äter man helt från växtriket är det viktigt att ta B12-tillskott, och även D-vitamin om man inte solar.
Kinastudien har ju även fått lite kritik för att bland annat vara selektiv i sina studier. Vad säger du om det?
– Resultaten i de studier som lyfts är i överensstämmelse med kostråd från hälsomyndigheter och expertpaneler, dvs. de stämmer med den övergripande bilden av all vetenskap på området. Att göra tvärtom, t ex lyfta en liten handfull studier som inte visar på hälsoriskerna med kött eller smör och sedan förespråka dessa livsmedel som något hälsosamt tycker jag är helt förkastligt.
Varför tycker du att alla ska läsa Kinastudien?
– Den kommer mycket enkelt och snabbt att ge dig god kunskap om hur kosten kan främja
din hälsa. Om du följer råden i boken kommer du att lägga år till ditt liv och mer liv till dina år!