
Ekologiskt kött inte mindre cancerframkallande
28 augusti, 2015
Det finns en utbredd föreställning att ekologiskt kött inte skulle medföra samma hälsorisker som konventionellt framställt kött. Stöd för detta saknas i litteraturen.
Avseende cancer anses inte heller miljögifter och bekämpningsmedel vara den största bidragande orsaken, utan i stället nitrosoämnen, peroxiderat animaliskt fett, HCA och PAH. Där föreligger inga skillnader mellan ekologiskt och konventionellt kött.
Nu har forskare i Spanien dessutom analyserat förekomsten av cancerframkallande miljögifter (POP persistent organic pollutants) i både ekologiskt och konventionellt framställt kött. Man fann att skillnaden i förekomsten av miljögifter var obetydlig mellan proverna.
Forskarnas slutsats är att konsumtion av ekologiskt kött inte minskar cancerrisken genom miljögifter, utan den ter sig till och med högre, speciellt för lammkött.
Ángel Rodríguez Hernández, Luis D. Boada, Zenaida Mendoza, Norberto Ruiz-Suárez, Pilar F. Valerón, María Camacho, Manuel Zumbado, Maira Almeida-González, Luis A. Henríquez-Hernández, Octavio P. Luzardo. Consumption of organic meat does not di- minish the carcinogenic potential associa- ted with the intake of persistent organic pollutants (POPs). Environmental Science and Pollution Research, April 2015.