
En politik för växtbaserad mat kan främja hälsa och miljö
5 september, 2022
Växtbaserade kostregimer har en mycket stor potential att minska ohälsa, förtida död och att gynna miljö och klimat. Detta enligt en litteraturgenomgång av forskare vid WHO Collaborating Centres for Nutrition.
Efter en genomgång av relevant litteratur slås fast att växtbaserade kostregimer har potentialen att minska det globala jordbrukets markanvändning med 76 %, växthusgasutsläpp med 49 %, förlust av biologisk mångfald med 49 % och vattenanvändning med 14 %.
Samtidigt skulle detta kostskifte innebära stora hälsofördelar. Idag är en ohälsosam kost den största orsaken till sjukdom och förtida död. Större än osäkert sex, alkohol, droganvändning och tobak tillsammans. En kost från växt- riket har potentialen att minska förekomsten av kroniska sjukdomar och förlänga våra liv.
Ett skifte till växtbaserad kost hindras av tillgänglighet, kostnader, det faktum att många tycker att kött är gott och att många felaktigt tror att köttfria dieter leder till näringsbrist. Forskarna föreslår politisk handling för att överkomma dessa hinder.
Gibbs et al, Plant-Based Dietary Patterns for Human and Planetary Health, Nutrients, 2022,14,1614.