Efter en genomgång av relevant litteratur slås fast att växtbaserade kostregimer har potentialen att minska det globala jordbrukets markanvändning med 76 %, växthusgasutsläpp med 49 %, förlust av biologisk mångfald med 49 % och vattenanvändning med 14 %.

Samtidigt skulle detta kostskifte innebära stora hälsofördelar. Idag är en ohälsosam kost den största orsaken till sjukdom och förtida död. Större än osäkert sex, alkohol, droganvändning och tobak tillsammans. En kost från växt- riket har potentialen att minska förekomsten av kroniska sjukdomar och förlänga våra liv.

Ett skifte till växtbaserad kost hindras av tillgänglighet, kostnader, det faktum att många tycker att kött är gott och att många felaktigt tror att köttfria dieter leder till näringsbrist. Forskarna föreslår politisk handling för att överkomma dessa hinder.

Gibbs et al, Plant-Based Dietary Patterns for Human and Planetary Health, Nutrients, 2022,14,1614.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.