Forskarna lottade vårdpersonal vid ett sjukhus i Washington D.C. till en kontrollgrupp eller att följa en vegansk kost i 12 veckor under covid-19-pandemin.

De som följde en vegansk kost sänkte sin kroppsvikt, blodtryck, kolesterol och blodsocker jämfört med kontrollgruppen samt ökade sin livskvalitet. Förbättringar i dessa hälsomarkörer är kopplade till minskad risk för svår och dödlig covid-19-infektion. Dessa förbättringar hjälper därför vårpersonal att hålla sig friska och vårda patienter under pandemin.

Kahleova H, Berrien-Lopez R, Holtz D, et al. Nutrition for hospital workers during a crisis: effect of a plant-based dietary intervention on cardiometabolic outcomes and quality of life in healthcare employees during the Covid-19 pandemic. Am J Lifestyle Med. Published online November 5, 2021.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.