Detta enligt expertpanelen vid Academy of Nutrition and Dietetics som publicerat sin officiellt uttalade ståndpunkt (position statement) om vegetariska koster i det senaste numret av sin tidskrift.

Expertpanelen skriver vidare att vegetariska koster kan medföra hälsovinster i förebyggande och behandling av vissa sjukdomar, inklusive åderförkalkning, typ 2-diabetes, hypertoni och övervikt. Vegetarianer har lägre risk för hjärt- kärlsjukdom, hypertoni, typ 2-diabetes, övervikt och cancer och en sådan kost med minskad fettmängd har tillsammans med andra livsstilsförbättringar visat sig effektiv i behandling av dessa sjukdomar.

Vegetarianer har lägre kolesterol, bättre blodsockerkontroll och lägre oxidativ stress. Lågt intag av mättat fett och kolesterol och högt intag av grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter, nötter, frön och sojaprodukter med högre halt av fibrer och fytonutrienter anses vara det som bidrar till minskning av kronisk sjukdom hos vegetarianer. Det är viktigt att vegetarianer intar vitamin B12 genom säkra källor, som tillskott eller berikade produkter.

Diana Cullum-Dugan, RDN, LDN, Roman Pawlak, PhD, RD, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics Volume 115, Issue 5, May 2015, Pages 801–810, doi:10.1016/j.jand.2015.02.033

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.