Festa som ett proffs med Linnéa Johansson
22 november, 2014
Linnéa Johansson är svensktjejen som ville bli kock men slutade som festfixare åt kändiseliten i USA. Med kreativitet, fötterna kvar i den svenska matkulturen och ett ständigt intresse av att utvecklas och överträffa sig själv, ordnar hon minnesvärda fester och event.
Hur hamnade du i USA?
– Jag ville alltid bli kock, och hoppade glatt av efter 9an för att börja jobba. Men snart insåg jag att yrket inte alls var vad jag hade tänkt. Istället för att komma på nya recept och menyer fick jag stå i och steka spätta dagarna ända. Så efter en mindre karriärs- kris bestämde jag mig för att gå tillbaka till plugget och åkte till USA för att studera både high school och på universitet. När jag var klar, hoppade jag på första bästa grey hound-buss till NYC med eventbranschen som mål.
Vad exakt jobbar du med nu, för de som inte vet?
– Jag jobbar med att planera events och fester som oftast är en del av en lansering eller en större PR-kampanj.
Du måste namedroppa lite! Vilka kändiskunder har du haft?
– Oj. Ja, NYC är rätt kändistätt i alla branscher men kanske extra i eventbranschen så klart. Sen är det ju absolut inte alltid de som anställer mig själva utan kommer som gäst. Men några jag har jobbat extra nära med är Richard Gere, Susan Sarandon, Eva Longoria, Kardashians, Donald Trump och Donna Karan.
Jag antar att det är brutal konkurrens i din bransch, vad är det som gör att du är så eftertraktad? Varför är du så grym på att fixa fester?
– Jag har en extremt konstig kombination av att vara kreativ men även superdetaljorienterad vilket har hjälpt mig på vägen. Men att fixa event är ju inte som jag brukar säga “rocket science” precis, så jag tror de flesta skulle klara det. Ja, det är extrem konkurrens i branschen så jag har sakta byggt upp mitt företag under de senaste 7 åren. Det är en rätt liten bransch så om man gör något bra vet alla om det, och självklart detsamma om man gör något dåligt. Det gäller att vara på tårna. Det var definitivt ingen overnight success utan något som tog tid att bygga.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att mina dagar aldrig ser likadana ut. Visst finns det tråkiga saker med mitt jobb, men det är alltid blandat med nya saker som ska göras eftersom varje fest är lite annorlunda och det är nya saker som ska fixas.
Vad är det galnaste kraven från folk som du var tvungen att fixa?
– Många kändisar har så kallade riders, som beskriver vad de vill ska finnas. Allt från maten till bilarna de vill åka i. Ju större kändis, desto större rider. Jag fick en rider från en A-listare en gång som var över 20 sidor lång som till och med förklarade vilken sorts toapaper de ville ha.
Får du någon gång riktig jäkla panikångest över att något ska gå åt helvete, och vad gör man för att inte känna så?
– Ja, självklart. Varje gång innan ett event sitter jag och går igenom allt som ska hända och även vad som kan gå fel, och om igen. Enda botemedlet är att planera, planera, planera.
Märker du av någon vegotrend inom din bransch?
J– a, det har kommit mer och mer och började egentligen med Ellen DeGeneres som gjorde en Go vegan with Ellen-kampanj i sin talkshow och fick massa kändisar med sig. Självklart i städer som NYC och LA är det många som äter veganskt eller vegetariskt och det är inte alls ovanligt att göra events med endast vego.