Forskarna gick igenom evidensen bakom att förebygga och behandla diabetes typ 2 med växtbaserade kostmönster. Man synade även gällande kliniska rekommendationer.

Man fann att kostmönster som understryker frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn samt eliminerar animaliska produkter förbättrar riskfaktorer för diabetes typ 2, inklusive blodsocker, kolesterol, vikt, blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Minskat intag av fett och ökad mängd fibrer och komplexa kolhydrater förbättrar riskfaktorer för diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom.

Författarna förordar vårdgivare att rekommendera en växtbaserad kost till dem som har diabetes eller riskfaktorer för detta. Man bör kommunicera att en växtbaserad kost är näringsmässigt tillräcklig och ger fördelar för allmän hälsa.

Jardine MA, Kahleova H, Levin SM, Ali Z, Trapp CB, Barnard NB. Perspective: plant-based eating pattern for type 2 diabetes prevention and treatment: efficacy, mechanisms, and practical considerations. Adv Nutr. Published online June 10, 2021. doi: 10.1093/advances/nmab063

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.