Sju av tio svenskar tycker att Sverige har starka mattraditioner – men enligt ICA:s nya rapport ”Maten och möjligheterna” står våra tallrikar inför en spännande förändring. I takt med klimatutmaningar och tekniska framsteg kommer framtidens mat att vara mer cirkulär, lokal och vetenskapsdriven.

Matbordet 2040 kommer nog ha en del nya inslag, men också gamla favoriter. Vi kommer se mer cellodlad mat, som julskinka, och fler proteiner framställda via precisionsfermentering, säger Sofia Steinwall, innovationschef på ICA Växa.

Precis som många andra experter tror hon att framtidens råvaror kommer komma från flera håll – fältet, havet, skogen och labbet. Jordbruket blir mer regenerativt, och lantbrukare kommer odla en mix av grödor som havre, emmer och hampa.

I rapporten lyfts också nya svenska innovationer. Istället för importvaror som kaffe och kakao kan vi snart dricka drycker gjorda på fermenterade pressrester från havre. Havre, fullkorn och restprodukter från juiceindustrin kan bli basen i framtidens matsystem.

Vi kommer använda våra resurser smartare. Att nyttja restströmmar från exempelvis havredrycksindustrin är både klimatsmart och ekonomiskt hållbart, säger Steinwall.

Rapporten pekar även på bioteknikens växande roll – inte bara för cellodlat kött, utan även för växtbaserade proteiner med förbättrad näring och smak.

Framtidens svenska mat ser alltså ut att bli en blandning av tradition och innovation – där köttbullarna kanske kommer från ett labb, kaffet från havre, och där hållbarhet blir lika självklart som smaken av hemlagat.