Hälsofördelar med vegetarisk och vegansk kost
28 mars, 2016
Människor som väljer en vegetarisk eller vegansk kost uppvisar lägre risk för flera kroniska sjukdomar.
Detta enligt en sammanfattande artikel av forskare vid Oxford-universitetet som publicerats i tid- skriften Proceedings of the Nutrition Society.
Författarna har sammanfattat resultaten från stora studier gjorda i västvärlden med hög andel vegetarianer.
Vegetarianer har lägre förekomst av övervikt och fetma och lägre risk för hjärtsjukdom än icke-vegetarianer. För stroke är data något osäkra. För cancer finns det vissa bevis för att risken för all samman- tagen cancer är lägre hos vegetarianer, men viss osäkerhet råder när specifika cancerformer analyseras separat. Vegetarianer har också visat sig ha lägre risk för diabetes och gråstarr.
Forskarnas slutsats är att vegetarianers långsiktiga hälsa är god och för flera sjuk- domar och hälsoproblem faller de bättre ut än jämförbara blandkostare.
Paul N. Appleby and Timothy J. Key, The long-term health of vegetarians and vegans. Conference on ‘The future of animal products in the human diet: health and environmental concerns’Symposium 3: Alternatives to meat, The Nutrition Society Summer Meeting 2015, University of Nottingham, Nottingham. 6–9 July 2015. Proceedings of the Nutrition Society 2015