Forskarna analyserade kostintag och förekomst av depression hos 15 093 deltagare i SUN-studien (Seguimiento Universidad de Navarra).

Man använde sig av tre olika index som alla gav högre poäng för den som äter mer från växtriket och mindre från djurriket, en högre halt Omega-3-fett i förhållande till Omega-6-fett samt mindre processade livs- medel.

Oavsett vilket index som användes såg man en minskad risk för depression med 16-40 % för de som valde en hälsosammare kost.

Almudena Sánchez-Villegas, Patricia Henríquez-Sánchez, Miguel Ruiz-Canela,Francisca Lahortiga, Patricio Molero, Estefanía Toledo and Miguel A. Martínez-González, A longitudinal analysis of diet quality scores and the risk of incident depression in the SUN Project. BMC Medicine 2015, 13:197 doi:10.1186/s12916 -015-0428-y

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.