Detta enligt en ny metaanalys som publicerats i Academy of Nutrition and Dietetics. Forskare från Physicians Committee for Responsible Medicine analyserade data från 15 studier som inkluderade totalt 755 deltagare. 197 av dessa fick råd om en vegetarisk kost och 558 råd om en vegansk kost i minst fyra veckor. Deltagarna fick vidare råd att äta huvudsakligen hela vegetabilier och undvika processade livsmedel som socker och vitt mjöl. I genomsnitt gick deltagarna ned 3,4–4,5 kg. De som var mest överviktiga gick ned mest i vikt. En normal, hälsosam vikt kan minska risk för dia- betes typ 2, hjärtsjukdom och vissa for- mer av cancer.

Barnard ND, Levin SM, Yokoyama Y. A systematic review and meta-analysis of changes in body weight in clinical trials of vegetarian diets. J Acad Nutr Diet. Published online on January 21, 2015.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.