
Hjärnan föredrar hälsosam kost – om vi äter sådan
22 november, 2014
Enligt en studie som publicerats online i Nutrition & Diabetes kan vår hjärna lära sig föredra hälsosamma livsmedel.
Forskarna observerade den del av hjärnan som associeras med belöning hos 13 överviktiga deltagare. Dessa deltog antingen i en kostinterventionsgrupp eller en grupp som inte ändrade sin kost. Interventionskosten bestod av en mer hälsosam, mindre kalorität kost med lågt glykemiskt index och mycket frukt och grönsaker med hög fiberhalt, dvs mycket hela vegetabilier.
Deltagarna blev visade bilder av mat med hög och låg kaloritäthet samtidigt som funktionella magnetkamerabilder togs av deras hjärnor. Hög kaloritäthet har livsmedel som animalier, socker, vitt mjöl och processade fetter. Över tiden började de som ändrat kosten att uppvisa bildmässiga tecken på mer glädje när de visades mat med låg kaloritäthet. Denna studie är en av de första att uppvisa hur matbegär och preferens av olika mat kan ändras.
Deckersbach T, Das SK, Urban LE, et al. Pilot randomization trial demonstrating reversal of obesity-related abnormalities in reward system responsivity to food cues with a be- havioral intervention. Nutr Diabetes. Pub- lished online September 1, 2014.