
Högfettdieter ökar risken för bröstcancer
27 november, 2014
Kvinnor som äter kost med hög halt av fett och mättat fett ökar sin risk att utveckla bröstcancer enligt en ny studie publicerad av National Cancer Institute.
Forskarna har samlat data ur EPIC-studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford study). Man undersökte särskilt subtyper av cancer definierat genom östrogenreceptor (ER), progesteron receptor (PR) och HER2-receptor.
Kostundersökningar från 337 327 kvinnor över en period om 11,5 år analyserades gällande fettinnehåll.
De kvinnor som åt mest fett hade 20 procent ökad risk för ER-positiv och PR-positiv bröstcancer. Kvinnor som åt mest mättat fett hade 28 procent ökad risk för samma subtyper av bröstcancer jämfört med de som åt mindre. Risk för att utveckla HER2- negativ bröstcancer var 20 procent högre hos de som åt mest mättat fett.
Sieri S, Chiodini P, Agnoli C, et al. Dietary Fat Intake and Development of Specific Breast Cancer Subtypes. J Natl Cancer Inst. Pub-ished online April 9, 2014.