Det är ingen stor lokal, men den är vackert inredd med några få sittplatser, en stor bar och gröna växter längs väggarna. Första gången jag besökte Hummusson slogs jag dels av den fantastiska maten, speciellt hummusen och baba ganoushen, men även av hur otroligt inbjudande och trevlig Ibrahim var. Inte bara mot mig, utan mot alla som sätter sin fot här. Han berättar passionerat om maten för gästerna, var den kommer ifrån, hur den ska ätas och ofta med en anekdot inslängd i blandningen.
— Jag är bara mig själv. Många säger att jag är för snäll, men jag säger att alla som är i den här branschen borde ha den här passionen och älska att träffa nya människor. Jag gillar alla som kommer in och vill att de ska känna sig hemma här. Det är en del av upplevelsen.

Ibrahim Idrees, eller ”Ibra” som han kallas, växte upp i Syrien. Först i Latakia vid havet och sedan i Damaskus. Han pratar om de vita stränderna, den vackra naturen, bergen och maten. Hummus är en själv- klarhet, inte minst till frukost.
— Varje kvarter har alltid en hummusbar. Hummus är väldigt populärt och lite av en motsvarighet till ost på mackan till frukost i Sverige. Till frukost äter vi pitabröd som man doppar i hummus och olivolja. Och med hummus menar jag inte bara den klassiska röran utan även kikärter, varm hummus, fattet hummus m.m.

Vad gör en bra hummus?
— Den ska ha en lätt, len tahini som bidrar till krämigheten. Jag har aldrig olivolja i min hummus, utan ringlar den över vid serveringen i stället. Hummus smakar något, hummus med olivolja smakar helt annorlunda.

Ibra jobbade som bankman i Damaskus för att sedan flytta till Qatar 2007 när kriget i Syrien började. I Doha jobbade han som corporate account manager på Qatar National Bank, men efter 12 år i bankvärlden bestämde han sig för att flytta till Sverige.
— Jag ville lämna Doha. Jag är homosexuell och det är olagligt i de länderna. Du kan åka i fängelse, få sparken eller bli deporterad. Det hände många av mina vänner så jag bestämde mig för att försöka säkra min framtid och jag ville kunna vara mig själv.

Väl i Sverige hoppades han på en fortsatt karriär inom bankvärlden, men en tre månader lång utbildning för nyanlända på Handelshögskolan ledde ingen vart. Då flyttade han till Malmö och blev förälskad i staden.
— Jag är väldigt social och gillar att börja prata med folk. På Handelshögskolan i Stockholm var folk inte intresserade, men så var inte Malmö. Jag har träffat så många nya vänner här och de har verkligen fått mig att känna mig som hemma.

Ibra fortsatte att söka jobb… 2 000 jobb! Det var allt från bankjobb till diskare, men han fick inte ens komma på en intervju.
— Jag tror att det handlade mycket om mitt namn och jag förstår det. Samtidigt som jag förstod det så hoppades jag. De sa bara att jag inte hade någon erfarenhet. Det var jättehemskt. Samtidigt tror jag att allt händer av en anledning. Jag har varit med om mycket i mitt liv och ju mer man misslyckas desto mer lär man sig. Om ingen dörr öppnas, låt mig bygga en egen dörr och öppna upp den för alla.

Och det är även därifrån namnet kom…
— Ingen kontaktade mig på grund av mitt namn, så när jag startade det här stället ville jag ha ett jättesvenskt namn. Nu kallar alla mig Ibra Hummusson!

Under sin tid som arbetssökande började fler och fler av hans vänner säga att han borde ha ett ställe. Ett ställe att umgås med sina vänner på, träffa nya människor och självklart bjuda på sin allt mer legendariska hummus.
— Varje gång jag bjöd över folk eller gick bort på födelsedagar sa folk: ”Ta inte med en present, ta med hummus!” Jag insåg att det inte fanns någon hummusbar i Malmö, så jag bestämde mig för att starta en.

HUMMUSSON ÖPPNADE DEN 29 december och har nu blivit ett varmt hörn i centrala Malmö. Här är allt veganskt, kontantfritt och plastfritt. Ibra försöker göra allt så grönt och hållbart det bara går samt samarbeta med andra lokala företag.
— Vi har bara tre alternativ på menyn och lagar allt med kärlek och passion. Hummus, pita, baba ganoush, sallad, falafel och halva om man vill ha något sött efteråt.

Trots väldigt långa dagar och mycket slit så ångrar Ibra sig inte.
— Jag har väldigt glada kunder och är väldigt lycklig för det jag gör. Jag hoppas att jag kan fortsätta göra människor glada, för det gör mig glad.