Detta om nio länder som representerar hälften av jordens befolkning skulle föra en miljöpolitik för att främja växtbaserat ätande. Detta enligt en studie som publicerats i The Lancet Planetary Health.

Forskarna jämförde nuvarande miljöpolitik med två alternativa scenarier med ändrad miljöpolitik för att uppnå målen i Parisavtalet. I det första scenariot räknade forskarna ut hur mycket förtida död som skulle kunna förebyggas årligen till 2040 i befolkningarna i de aktuella länderna om en flexitarisk kost anammades. I det andra scenariot räknade man på att hälften av alla anammade en flexitarisk kost och hälften en vegansk kost.
Man fann att en flexitarisk kost i dessa länder skulle kunna förebygga 5,86 miljoner människors förtida död. Om hälften av invånarna i de aktuella länderna dessutom anammade en vegansk kost skulle 6,44 miljoner människors förtida död kunna förebyggas.

Studien har också kommit fram till stora hälsovinster av förbättrad luftkvalitet samt av ökad motion till följd av minskat bilåkande. Man noterar att dessa hälsoaspekter ännu inte vägts in i dagens miljöavtal. Ett inkluderande av hälsoaspekter i miljöpolitiken, där grönare ätande är en stor del, har potential att maximera hälsa och välmående i tillägg till miljövinster.

Referenser Hamilton I, Kennard H, McGushin A, et al. The public health implications of the Paris Agreement: a modelling study. The Lancet Planetary Health. 2021;5(2):E74-E83

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.