De driver båda Michelinkrogen Agrikultur och står alltså bakom den ruskigt spännande menyn på årets gala.

Menyn har, i samråd med Ifpi och Oatly, tagits fram enligt WWF:s “One Planet Plate” som ger en tumregel för vad en genomsnittlig måltid får kosta i CO2e-valuta om vi ska lyckas nå klimatmålen. Den gränsen ligger idag på 0,5 kg CO2e per måltid. Årets galameny är helt växtbaserad och genererar endast 0,39 kg CO2e per kuvert.

– Det är vår uppgift som krögare att alltid fundera ut smarta lösningar som innebär ett lägre klimatavtryck. För oss är den frågan högt prioriterad och vi försöker i så stor utsträckning som möjligt att laga mat efter säsong och med så lokala råvaror som möjligt, säger Joel Åhlin.

I år består menyn av två rätter:
Vit sparrisbuljong, dumpling fylld med kräm på grillad persilja, grön sparris och spritärtor.
Kronärtskockshjärta, grillad lökpesto med pistage, solrosfrön och grönpeppar, ärtpannkaka och rostad sesam-sabayonne.

– Efterfrågan på växtbaserad fine dining har ökat och vi tror absolut att det kommer bli allt vanligare i framtiden. Självklart kräver det att man tänker till en extra gång men det är bara roligt och utvecklande, säger Joel Åhlin.