Konsten att odla i vatten
11 oktober, 2024
Fler och fler får upp ögonen för hydroponisk odling — tekniken att odla i vatten i stället för jord. Och visst finns det många fördelar. Kenny Aristokleous och Robin Syrén har startat HydroPonic för att både sprida information och sälja smarta system för hemmaodlare och storkök.
Hydroponic
Kolla in hydroponic.se för att läsa mer om hydroponisk odling och beställa allt du behöver för att sätta i gång med din egen odling.
Vi tog ett snack med Kenny Aristokleous, en av grundarna av Hydroponic. Hur kom ni in på hydroponisk odling?
— Från början var det bara en ny hobby som vi ville prova på. Ny teknik är alltid spännande och detta var något vi aldrig hade testat tidigare. Genom Youtube och andra kanaler fick vi upp ögonen för denna nya metod. Till slut hittade vi ett komplett system med pump, belysning och timer som vi kunde använda för att komma i gång. När systemet kom hem började vi engagerat placera fröer i odlingsmediet och sedan stoppa dem i systemet. Under den första veckan hände ingenting, men sedan började små gröna skott dyka upp, vilket var väldigt spännande att följa. Tyvärr fick vi lägga hobbyn på is för några veckor på grund av sommarsemestern. När vi återvände hem insåg vi att våra plantor hade blivit till en mindre skog, vilket överraskade oss. Sedan dess har hydroponisk odling varit en del av vår vardag och det är nu faktiskt ett par år sedan vi sist köpte sallat och örter från butik.
Vad är egentligen hydroponisk odling?
— Hydroponisk odling innebär att man odlar i vatten i stället för jord. Man behöver i stora drag endast fröer, ett så kallat odlings- medium (vars syfte är att ersätta jord), vatten, växtnäring och ljus. Utvecklingen går fort och idag finns det massor av olika system i olika storlekar som hjälper även nybörjare att lyckas med sin odling. Ett så kallat automatiskt hydroponiskt system är ofta komplett med belysning, en vatten- och näringstank samt en timer som säkerställer att dina plantor får rätt mängd och typ av ljus. Det enda man behöver göra själv är att placera sina fröer i odlingsmediet och sedan placera dem i systemet. Resten sköter systemet och det enda man behöver ha koll på är att inte näringslösningen (vatten + näring) tar slut. Med vissa system kan man till och med bli påmind via en app när det är dags att fylla på vatten och näring.
Vad är fördelarna jämfört med att odla i jord?
1. Det går snabbare. I hydroponiska system skapas optimala förhållanden för växterna som då lättare kan tillskansa sig det ljus och den näring som behövs för att frodas.
2. Du minskar risken för att dina växter ska drabbas av skadedjur och du kan enkelt säkerställa att rätt mängd näring kontinuer- ligt finns tillgängligt för växten.
3. Du slipper både köpa och bära på påsar med jord och du undviker samtidigt att smutsa ner.
4. Eftersom vattnet dessutom cirkuleras runt i systemet och återanvänds förbrukas betydligt mindre vatten jämfört med tradi- tionell odling. Ett hydroponiskt system använder upp till 90 % mindre vatten, vilket gör stor skillnad i det större perspektivet.
5. Belysningen i ett hydroponiskt system består av energisnåla LED-lampor som återger ljus i samma spektrum som solen. Således är du inte beroende av solens strålar utan du kan till och med odla i en mörk källare om så önskas. Detta medför även fördelen att du kan odla året runt, 365 dagar om året, något som utan denna teknik är omöjligt i vår del av världen.
6. Inga kemikalier behövs, endast vatten och näring. Genom att tillsätta hydroponisk näring säkerställer man att växterna får all den energi de behöver och man kan njuta av större plantor med bättre smak jämfört med traditionellt odlade grödor.
7. Du behöver bara skörda den mängd du faktiskt behöver, vilket minskar risken både för svinn och att dina växter ska bli dåliga av att ligga i ett kylskåp alldeles för länge. Om du inte behöver alla plantor du har odlat kan du klippa av endast det du faktiskt behöver och sedan låter du bara resten sitta kvar i systemet. Dels kommer detta medföra att dina plantor bibehåller sin färskhet, men de kommer dessutom fortsätta växa så länge de har tillgång till vatten och näring.
Vad behöver man tänka på?
— Även om hydroponisk odling kan verka komplicerat i början så är det faktiskt ganska enkelt. Det mesta sköter sig självt och man behöver inte studera massor av böcker för att komma i gång. Näringslösningen är viktig, och det finns många olika produkter att välja mellan om man önskar påverka resultatet av sin odling i olika riktningar, men med en så kallad grundnäring/bas- näring klarar man sig långt och det räcker gott för nybörjaren. Odlingsmediet kan vara olika material och det finns mängder av alternativ. Avsaknaden av jord när man odlar hydroponiskt medför att växterna behöver ett substitut och något fast material att fästa rötterna i. Vad det är för material är inte så viktigt, säkerställ dock att det är fritt från kemikalier.
Vad kan man odla hydroponiskt?
— Man kan i stort sett odla allt som växer, men vissa växter är mer lämpade än andra. Vanliga val är olika typer av sallat, örter och kryddor. Dessa växter tar lite plats och är enkla att odla inomhus.
Vilka nybörjargrejer är bra att börja med?
— För nybörjare rekommenderar vi att börja med mindre system och en basnäring som innehåller alla de näringsämnen som växterna behöver. Örter och kryddor är populära val eftersom de är lätta att odla och ger snabbt resultat.
Berätta lite om era olika hydroponiska system
— Vi letar ständigt efter nya system som vi anser håller en bra kvalitet och som lämpar sig för odling i olika omfattning. Det finns system som kan användas i hobbysyfte, men även stora avancerade lösningar för kom- mersiell odling. Vi försöker erbjuda något för alla. Alltifrån små introduktionssystem, som passar utmärkt för både nybörjare och de allra yngsta trädgårdsmästarna, till lite större system som kan försörja en hel familj med örter eller sallat. Tanken är att det ska vara så enkelt som möjligt. Alla våra system har automatisk belysning och pumpar som cirkulerar vatten och näring. En del av systemen kan styras via en mobilapp och de mest avancerade lösningarna behöver du knappt göra någonting alls med. Vi utvecklar hela tiden vårt utbud och förhoppningen är att kunna erbjuda något för alla.
Ni har även större system för storkök. Berätta lite om det!
— Våra större system är avsedda för kommersiell odling och kan hantera hundratals eller tusentals plantor samtidigt. Dessa system är lättskötta och erbjuder perfekta klimatzoner för växterna. Genom att använda dessa system kan restauranger och storkök säkerställa en konstant tillgång på färska grönsaker.
Varför tycker ni att alla borde testa att odla hydroponiskt?
— Ju fler som anammar denna teknik, desto färre långa transporter med lastbilar som kör kors och tvärs behövs. Att odla hydroponiskt är ett utmärkt sätt för oss alla att kunna bidra till våra gemensamma mål om ett självförsörjande och hållbart sam- hälle. Hydroponisk odling är ju även för den som vill odla hemma men kanske inte har tiden eller tålamodet för traditionell odling. Med hydroponisk odling slipper du kånka hem jord och krukor. Sätt bara i dina frön, tillsätt näringen och starta sedan ditt system som löser resten. Dessutom är det en rolig och lärorik hobby som passar för alla åldrar.
Vad odlar ni själva just nu?
— Just nu är favoriterna örter av olika slag. Att alltid ha tillgång till några olika färska kryddor i köket bidrar till en ökad smakupplevelse i samband med matlag- ningen. Möjligheten att bara klippa det man faktiskt behöver för stunden är en stor behållning, och det man inte behöver kan man låta växa vidare i systemet. Dina rätter får alltid en fräsch touch, lite mer färg och samtidigt luktar det väldigt gott.