BUDSKAPET I MEDIA kan verka väldigt motsägelsefullt och det är ofta svårt för allmänheten att veta vad som gäller. Det allra viktigaste om du väljer ett tillskott är att titta på dina behov. Den som får i sig lite av vissa näringsämnen kan behöva ta tillskott, medan de som får i sig alla essentiella näringsämnen via kosten inte vinner på att ta kosttillskott. Du får inte heller bättre effekt ju högre dos du använder, du riskerar mest att få biverkningar eller ingen effekt.

Vad är kosttillskott?

Det finns många olika typer av kosttillskott. Gemene man kanske tänker på multivitamin-tillskott när kosttillskott diskuteras, men egentligen är det många olika produkter som räknas in: näringspulver, alla typer av vitamin- och mineraltillskott, fettsyror, tillskott som innehåller örter och andra renframställda substanser. Även tillskott som hör till sportsektionen, som gels, energikakor och proteinpulver räknas in. Det finns även många läkemedel som innehåller vitaminer och mineraler. Det är därför ganska olyckligt att klumpa ihop alla tillskott och kategoriskt säga att de är nödvändiga eller farliga. Vissa av dem är medicinskt nödvändiga, andra är onödiga och rent av skadliga i vissa situationer.

Risker med kosttillskott

Det är svårt att ge några generella råd angående kosttillskott då det finns så många olika typer, men det finns några saker som är värda att nämna. Den allmänna uppfattningen om antioxidanter är att de skyddar mot sjukdomar genom att neutralisera fria radikaler, men det har visat sig att det inte stämmer helt. I slutet av 90-talet publicerades en sensationell studie som visade att rökare som fick kosttillskott med betakaroten och vitamin E fick en ökad risk för lungcancer. Att ta en hög dos av betakaroten och samtidigt röka ökar troligen bildning av carcinogena ämnen som bidrar till cancer. Friska icke-rökare som tar betakaroten har inte en ökad risk för lungcancer. Men höga doser av antioxidanter kan vara bra att undvika ändå, då det finns studier som visar att sådana tillskott ökar den totala risken för dödlighet. Det gäller särskilt vid användning av tillskott som innehåller flera olika antioxidanter. Det finns också indikationer på att höga doser av antioxidanter kan skydda cancerceller i kroppen och på så sätt öka risken för cancer.

Multivitaminer innehåller i regel relativt låga nivåer av vitaminer och mineraler som ligger under det dagliga rekommenderade intaget. De flesta studier och flera omfattande metaanalyser visar att multivitaminer är relativt harmlösa, att använda dem är inte skadligt och ökar inte risken för sjukdom. Det finns inte heller några belägg för det omvända. Användning av multivitamin förebygger inte sjukdom i allmänhet, annat än i de fall då de rekommenderade nivåerna av vitaminer och mineraler inte uppnås genom kosten. För dig som individ måste du titta på helheten för att avgöra om multivitamin är nödvändigt eller inte.

Näringsinnehåll i livsmedel

Det är ganska vanligt att folk tror att näringsinnehållet i grönsaker och grödor har minskat drastiskt de senaste hundra åren. Många har farhågor om att den moderna växtförädlingen med fokus på större skördar ger en lägre näringstäthet i grödorna. Stämmer det? Nja, någon drastisk förändring har inte skett. De studier som finns inom området visar att vissa näringsämnen har ökat och andra minskat. Enligt Livsmedels- verket finns det inget som tyder på en generell minskning av det totala näringsvärdet i grönsaker och grödor i Sverige. Att göra en korrekt bedömning av näringsvärdesförändringar i grödor är inte heller helt lätt. Det går inte att rakt av använda gamla och nya näringsvärden från livsmedelstabeller då provtagning, analys och odlingsförhållanden kan skilja sig åt markant. Livsmedelsverket har de senaste 50 åren istället genomfört matkorgsundersökningar där en matkorg innehåller ca 90 % av det vi äter. Dessa undersökningar visar att vi får i oss tillräckligt av näringsämnen från kosten. Det enda undantaget är jod, där intaget har minskat. Även om något näringsämne skulle ha minskat med någon procent i någon gröda gör det ingen stor skillnad för den enskilda individen då näringsinnehållet ändå täcks in med råge från kosten.

Lagstiftning för kosttillskott

Lagstiftningen för kosttillskott i Sverige är inte särskilt sträng. Kosttillskott faller under livsmedelslagstiftningen och i princip vem som helst kan sälja kosttillskott som innehåller vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror, örter och diverse extrakt. Det enda som krävs är att företaget är registrerat hos kommunen. Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer ska sedan göra regelbundna kontroller för att se till att livsmedelslagstiftningen efterföljs, men de har ingen praktisk möjlighet att kontrollera alla kosttillskott. De som bli påkomna och bryter mot lagstiftningen får i de flesta fall inga påföljder, utan endast saluförbud på produkten. I Sverige finns inget nationellt register över kosttillskott som säljs i landet och det finns inte heller krav på utbildning inom livsmedel/nutrition eller livsmedelsmärkning för de som säljer kosttillskott. Tyvärr finns det en del företagare som utnyttjar detta och importerar kosttillskott till Sverige trots att de inte är tillåtna i Sverige. Troligen gör många det i god tro och i avsaknad av kunskap inom området.

Vem ska ta kosttillskott?

De allra flesta i Sverige klarar sig fint utan kosttillskott då de får i sig tillräckligt av vitaminer, mineraler och näringsämnen via kosten. Tillhör du en riskgrupp kan vissa typer av kosttillskott behövas. Är du vegan måste du se till att du kommer upp i rätt nivå av de begränsande näringsämnena vitamin B12, vitamin D, järn, kalcium, selen, zink och jod. Det går att täcka in behovet genom kosten och berikade livsmedel, men vitamin B12 och vitamin D bör alltid tas i form av tillskott om du är strikt vegan. Är du gravid eller ammar bör du även se över ditt intag av den långkedjade fettsyran DHA, då kan tillskott vara ett bra alternativ.

Som vegan kan det därför vara ett enkelt och praktiskt alternativ att välja en multivitamin för att täcka in de begränsande näringsämnena. De allra flesta multivitaminer innehåller låga nivåer av vitaminer och mineraler i nivå med det rekommenderade dagliga intaget och utgör ingen risk för biverkningar.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.