Linnéa Sjögren är bibliotekarien som brinner för undervisning, älskar att paddla kajak och är oroar sig för haven.
— När jag läste en artikel om tång i tidningen Gourmet blev jag intresserad. Började läsa på mer, och insåg att all tång som äts här importeras från Asien. Det tyckte jag var konstigt, för här i havet utanför Grebbestad där jag bor är det fullt med tång.

Karolina Martinson är den matintresserade konsthantverkaren och energiteknikern som ville utforska om det fanns någon som helst fördel med tång. Hon har nämligen alltid älskat att plocka ätbara saker i naturen, och när hon första gången hörde talas om tång som råvara i olika maträtter blev hon nyfiken.
— De flesta runt omkring mig såg bara tång som något slemmigt, något man inte vill kliva i när man badar, säger Karolina och skrattar.

Ungefär samtidigt hade Linnéa blivit något av en tångnörd. Hon plockade tång och experimenterade fram olika maträtter med tång som huvudingrediens och hon började hålla kurser för mindre grupper. Hon levererade även tång till traktens restauranger och när hon hörde att Tommy Myllymäki ville ha tång till Bocuse d’or blev det hon som levererade den direkt från havet.

Men än hade Linnéa och Karolina inte träffats. Istället gick de på varsitt håll, Linnéa i Grebbestad, Karolina på Styrsö utanför Göteborg, och grubblade på tångens alla möjligheter. Det var först när Karolina såg en notis om en kurs i tångmatlagning som hon anmälde sig, och lärde känna Linnéa.
— När Linnéa och jag träffades på en av de kurser hon höll blev vi direkt vänner. Vi insåg ju att vi hade samma intressen och vi började jobba fram olika tångrecept, säger Karolina.

Att säga att tången är något av en passion för Karolina och Linnéa är ingen större överdrift. Det är nämligen omöjligt att inte bli inspirerad när de lyfter fram den ena fördelen efter den andra.

— Tång är ju både gott och nyttigt! Den innehåller mineraler, spårämnen, antioxidan- ter, omega-3 och lite proteiner, säger Linnéa. — Dessutom finns det massor av tång i haven och man kan i princip plocka den hela året, fyller Karolina i.
De är båda två noga med att använda ordet ”plocka”, för just det klimatsmarta med tången är en av dess största fördelar. Det handlar alltså inte om att skörda eller ta upp tång i mängder.

— Nej, man ska klippa tången med varsam- het, så att den får chans att återhämta sig. På så sätt kan vissa tångarter bli bortåt 30 år, och man kan gång på gång klippa av de blad som växer ut, säger Linnéa.

Både Linnéa och Karolina äter tång i någon form flera gånger i veckan. På våren och sommaren äter de den färsk, under senhösten och vintern äter de den torkad.
— Jag älskar blåstångens första blad, de som kommer på senvåren. Att koka dem lätt och ha dem i en sallad … Det är oslagbart. Det blir också en lite ny konsistens som många gillar, säger Linnéa.

— Jag brukar ha torkad, smulad socker- tång när jag bakar. I brödet blir det både vackert och gott, och det funkar även i kakorna, säger Karolina.

Även om tången går att plocka under större delen av året finns det en högsäsong för den, och mellan januari och oktober är det stor sannolikhet att man hittar Karolina och Linnéa ute vid klipporna i färd med att plocka tång, prata tång eller laga tång.
Eller så håller de kurser. För båda två har kursverksamhet, var och en på sitt håll. Att sprida tångens egenskaper är lika viktigt för dem båda två.
Det är också därför de i höstas kom ut med den vackra boken Plocka tång och strandväxter på Natur & Kultur. En bok proppad med tips, inspiration, fantastiska bilder och spännande recept.

Linnéa Sjögren och Karolina Martinson

Plocka tång & strandväxter

I Plocka tång & strandväxter (Natur & Kultur) lär tångdykerskorna Linnéa Sjögren och Karolina Martinson oss allt om tång. Hur och var man plockar den, varför det är både nyttigt och miljövänligt samt hur man använder det i både bakning och matlagning.

Om man nu vill hoppa på tångvågen. Vad ska man tänka på?
— Plocka tången där vattnet har genomflöde, inte nära någon hamn och inte nära land där du ser att det gått en massa fåglar. Egentligen behöver du inte skölja den, men för säkerhets skull kan du vaska av den på plats för att bli av med eventuella sandkorn, säger Linnéa.

Skulle det mot förmodan bli någon tång kvar i korgen efter det att man tillagat den rätt man testar för dagen finns det en fördel till. Tång är nämligen superbra att gödsla med, och går därför alldeles utmärkt att lägga ut i trädgårdslandet.