
Mättat fett ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar
28 januari, 2016
Att dra ner på livsmedel med mättat fett i kosten och ersätta dessa med mer hälsosamma livsmedel minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Detta enligt en ny studie från Harvard som publicerats i tidskriften Journal of the American College of Cardiology.
Forskarna följde 84 628 kvinnor ur Nurses’ Health Study och 42 908 män ur Health Professionals Follow-Up Study under 24–30 år.
Man fann att ett ökat intag av fleromättat fett (från växtriket) och kolhydrater från fullkorn minskade risken för hjärt-kärlsjukdom med 20 % respektive 10 %. Däremot såg man att ett ökat intag av kolhydrater från vitt mjöl och tillsatt socker ökade risken för hjärt-kärlsjukdom med 10 %.
Studien tittade även på vad som händer om man ersätter mättat fett (huvudsakligen från djurriket) med fleromättat fett, enkelomättat fett eller kolhydrater från fullkorn. Man såg då en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar med 25 %, 15 %, respektive 9 %. Att ersätta mättat fett med kolhydrater från vitt mjöl eller tillsatt socker minskade inte risken för hjärt-kärlsjukdom. Detta förklarar även varför vissa studier inte påvisar sam- band mellan intag av mättat fett och risk för hjärt-kärlsjukdom. Deltagarna i sådana studier ersätter i regel mättat fett med vitt mjöl eller tillsatt socker.
Yanping Li, PhD; Adela Hruby, PhD, MPH; Adam M. Bernstein, MD, ScD; Sylvia H. Ley, PhD; Dong D. Wang, MD; Stephanie E. Chiuve, ScD Laura Sampson, RD; Kathryn M. Rexrode, MD, MPH; Eric B. Rimm, ScD Walter C. Willett, MD, DrPH; Frank B. Hu, MD, PhD, Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1538-1548. doi:10.1016/ j.jacc. 2015. 07.055