Forskarna jämförde biomarkörer för benhälsa i urin och blod hos 102 studiedeltagare. De lottades till att antingen äta sin vanliga kost (kontrollgrupp) eller att äta 270 gram grönsaker per dag i åtta veckor.

Man fann att de som åt mer grönsaker uppvisade lägre nivåer av biomarkörer med koppling till dålig benhälsa och en förbättrad benfysiologi, jämfört med kontrollgruppen. Möjliga mekanismer bakom fynden är minskad inflammation och ökat intag av vitaminer och mineraler i grönsaker.

Cao JJ, Roemmich JN, Sheng X, Jahns L. Increasing vegetable intake decreases urinary acidity and bone resorption marker in overweight and obese adults: an 8-week randomized controlled trial. J Nutr. 2021;151(11):3413-3420. doi: 10.1093/jn/nxab255

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.