Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften BJU International.

Forskarna följde 21 942 medelålders män under ca 20 år, alla var deltagare i Health Professionals Follow-Up Study. Förekomsten av impotens värderades vart fjärde år med ett frågeformulär. Man delade sedan in deltagarna i statistiska grupper beroende på hur mycket hälsosamma växtbaserade livsmedel de åt.

Man fann att de som åt mest hälsosamma växtbaserade livsmedel hade 18 % lägre risk för impotens, jämfört med dem som åt minst. Denna skillnad är ganska betydande om vi väger in att skillnaden i kostmönster inte var så stor mellan dessa två jämförda grupper. Till exempel var följsamheten till amerikanska kostråd (AHEI-2010) i genomsnitt 59 % respektive 45 %.

Yang et al, Plant-based diet index and erectile dysfunction in the Health Professionals Follow-Up Study, BJU Internatio- nal, 28 April 2022

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.