Detta enligt en ny studie från Harvard University som publicerats i tidskriften Journal of Nutrition. Forskarna mätte kostintag och kroppskonstitution hos 311 barn i åldrarna 7–12 år.

Man fann att ett högre intag av fleromättade fettsyror och samtidigt lägre intag av mättat fett hade ett samband med högre fettfri massa (= muskler), mindre totalt kroppsfett och mindre bukfett.

Fleromättat fett (Omega-3 och Omega-6) får vi i oss huvudsakligen från växtriket. Animaliska livsmedel som kött, kyckling, ägg och feta mejeriprodukter är våra största källor till mättat fett.

Cardel M, Lemas DJ, Jackson KH, Friedman JE, Fernández JR, Higher Intake of PUFAs Is Associated with Lower Total and Visceral Adiposity and Higher Lean Mass in a Racially Di- verse Sample of Children. J Nutr. 2015 Sep;145(9):2146-52. doi: 10.3945/jn.115.212365. Epub 2015 Aug 12

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.