
Mindre cancer med mer soja i kosten
28 augusti, 2015
Människor som äter mer baljväxter har mindre risk för tjocktarms- och ändtarmscancer.
Detta enligt en ny meta-analys som publicerats i Scientific Reports, en tidskrift som publiceras av Nature Publishing Group.
Forskarna analyserade resultaten i totalt 14 kohortstudier som värderat sambandet mellan baljväxtkonsumtion och risk att drabbas av tjocktarms- och ändtarmscancer. Totalt innehöll studierna 1 903 459 deltagare.
Sammantaget sågs en 9 % minskad risk för tjocktarms- och ändtarmscancer hos personer som åt mer baljväxter jämfört med dem som åt mindre. I asiatiska befolkningar, där baljväxtkonsumtionen är högre, var riskminskningen 18 %. När forskarna specifikt tittade på konsumtion av sojabönor såg man att de som åt mer sojabönor hade 15 % lägre risk för tjocktarms- och ändtarmscancer än de som åt mindre.
Beibei Zhu, Yu Sun, Lu Qi , Rong Zhong & Xiaoping Miao. Dietary legume consump- tion reduces risk of colorectal cancer: evi- dence from a meta-analysis of cohort studies. SCIENTIFIC REPORTS | 5 : 8797 | DOI: 10.1038/srep08797