Forskarna analyserade data från totalt 13 kohortstudier med totalt 310 602 individer och 12 479 hjärthändelser inkluderande 5 882 dödsfall i hjärtkärl­sjukdom. Specifikt analyserades intag av omega-6-fettsyror (linolsyra). De som åt kost med mest linolsyra hade 15 % lägre risk för hjärthändelser än de som åt minst och 21 % lägre risk för död i hjärtkärlsjukdom.
Att ersätta 5 energiprocent mättat fett med linolsyra minskade risken för hjärthändelse med 9 % och risken för död i hjärtkärlsjukdom med 13 %.

Forskarnas slutsats är att dessa data stödjer gällande kostrekommendatio­ner att minska mättat fett från anima­lier och öka mängden fleromättat fett (från i första hand vegetabilier) i kos­ten för att förebygga hjärtkärlsjukdom.

Maryam 5. Farvid; Ming Ding; An Pan; Oi Sun; Stephanie E. Chiuve; Lyn M. Steffen; Walter C. Willett; Frank B. Hu6, Dietary Linoleic Acid and Risk of Coronary Heart Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies, Cirkulation. Published online be­fore print. August 26, 2014, doi: 10.1161/ C/RCULA TIONAHA.114.010236.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.