
Mindre mättat fett och mer fleromättat fett kopplat till mindre hjärtkärlsjukdom
28 februari, 2015
En ny metaanalys från forskare vid Harvard som publicerats i tidskriften Circulation visar att ju mer fleromättat fett vi äter desto mindre risk för hjärtkärlsjukdom.
Forskarna analyserade data från totalt 13 kohortstudier med totalt 310 602 individer och 12 479 hjärthändelser inkluderande 5 882 dödsfall i hjärtkärlsjukdom. Specifikt analyserades intag av omega-6-fettsyror (linolsyra). De som åt kost med mest linolsyra hade 15 % lägre risk för hjärthändelser än de som åt minst och 21 % lägre risk för död i hjärtkärlsjukdom.
Att ersätta 5 energiprocent mättat fett med linolsyra minskade risken för hjärthändelse med 9 % och risken för död i hjärtkärlsjukdom med 13 %.
Forskarnas slutsats är att dessa data stödjer gällande kostrekommendationer att minska mättat fett från animalier och öka mängden fleromättat fett (från i första hand vegetabilier) i kosten för att förebygga hjärtkärlsjukdom.
Maryam 5. Farvid; Ming Ding; An Pan; Oi Sun; Stephanie E. Chiuve; Lyn M. Steffen; Walter C. Willett; Frank B. Hu6, Dietary Linoleic Acid and Risk of Coronary Heart Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies, Cirkulation. Published online before print. August 26, 2014, doi: 10.1161/ C/RCULA TIONAHA.114.010236.