Forskare vid Harvarduniversitetet följde 47 243 män ur Health Professionals Follow-up Study i 28 år. Kostintag och insjuknande i prostatacancer registrerades.

Man fann att män som var yngre än 65 år och som åt mer från växtriket överlag uppvisade 32 % lägre risk att drabbas av avancerad prostatacancer. I samma grupp såg man att de som åt mer hälsosamma livsmedel från växtriket (frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn) uppvisade 19 % lägre risk för all prostatacancer och 47 % lägre risk att dö av prostatacancer.

Forskarnas slutsats är att data från denna studie ger evidens för att unga män som äter en hälsosam växt- baserad kost kan minska sin risk för prostatacancer. Utöver detta har mat från växtriket väletablerade vinster för allmän hälsa och miljö.

Loeb, Fu et al, MP32-06 ASSOCIATION OF PLANT- BASED DIETARY PATTERNS WITH PROSTATE CANCER RISK, Journal of Urology, 1 sept 2021

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.