
Confiterad tomat
Ingredienser
4 port
-
1 kg tomat
-
1.5 dl olivolja
-
10 st basilikablad
-
1 nypa salt
-
1 nypa svartpeppar
-
2 st vitlöksklyftor
Gör så här
Om receptet:
Confitera kallas den ädla konsten att ja, fritera på väldigt låg temperatur. Man tillagar helt enkelt något i fett under en längre
tid, istället för att fritera som är klart på några minuter. Oftast tänker man confitering som något man gör med kött av olika slag, men den amerikanska matpionjären Alice Waters lärde mig att det även är ett utomordentligt sätt att maxa smaken på tomater.
Först skalar man dem, sedan packar man dem tätt i en form, häller på olja och bakar dem i närmare en timme. Det som händer är att tomaterna suger åt sig av oljan, blir underbart mjälla och mjuka, och smakar så mycket tomat det bara går. Jag gillar att ha dem på rostat surdegsbröd, gärna tillsammans med något vitlöksspread.
Tomaterna är även goda att blanda ner i en sallad, med pasta eller att mixa till en olivoljesmakande tomatsås. Oljan som blir kvar är sedan perfekt i dressingar.
Receptkreatör
Om receptet:
Confitera kallas den ädla konsten att ja, fritera på väldigt låg temperatur. Man tillagar helt enkelt något i fett under en längre
tid, istället för att fritera som är klart på några minuter. Oftast tänker man confitering som något man gör med kött av olika slag, men den amerikanska matpionjären Alice Waters lärde mig att det även är ett utomordentligt sätt att maxa smaken på tomater.
Först skalar man dem, sedan packar man dem tätt i en form, häller på olja och bakar dem i närmare en timme. Det som händer är att tomaterna suger åt sig av oljan, blir underbart mjälla och mjuka, och smakar så mycket tomat det bara går. Jag gillar att ha dem på rostat surdegsbröd, gärna tillsammans med något vitlöksspread.
Tomaterna är även goda att blanda ner i en sallad, med pasta eller att mixa till en olivoljesmakande tomatsås. Oljan som blir kvar är sedan perfekt i dressingar.