
Fotograf: Mattias Kristiansson
Friterade äppelmunkar med karamellsås
4 portioner
De här munkarna görs inte på en deg med jäst som i vanliga fall, utan på en deg med bakpulver. Det är enklare eftersom du slipper knådning och jäsning och de blir löjligt fluffiga. Degen kan du förbereda på morgonen och ställa in i kylen fram till servering. Är du rädd för att fritera kan du bara steka munkarna i generöst med olja i en stekpanna. Karamellsåsen förbereds med fördel dagen innan så att den verkligen hinner svalna.
Ingredienser
4 port
Äppelmunkar
-
5 dl äppelmust
-
7 dl vetemjöl special
-
1.5 dl fullkornsvetemjöl
-
1.5 dl strösocker
-
2 tsk bakpulver
-
0.5 tsk bikarbonat
-
0.5 tsk mald kardemumma
-
0.5 tsk mald kanel
-
0.5 tsk salt
-
0.25 tsk mald muskotnöt
-
1 dl mjölk
-
100 g smält smör
Fritering
-
2 liter neutral olja
Kanelsocker
-
1 dl strösocker
-
2 tsk mald kanel
Karamellsås
-
1 st vaniljstång
-
1.5 dl strösocker
-
1 dl vatten
-
2.5 dl äppelmust
Servering
-
2 st äpplen, hackade
-
2.5 dl vispgrädde
-
2 msk rostade mandelflagor