
Shiro wat – Etiopisk kikärtssoppa
Ingredienser
4 port
Kryddmix 1
-
0.5 tsk spiskummin
-
1 krm bockhornsklöverfrön
-
0.5 tsk svartpeppar
-
2 st kryddpepparkorn
-
5 st grön kardemumma
-
1 tsk korianderfrön
Kryddmix 2
-
2 msk paprikapulver
-
1 tsk gurkmeja
-
1 tsk mald kanel
-
2 krm mald ingefära
-
1 krm muskotnöt
-
1 tsk torkad mynta
-
0.5 tsk salt
Kikärtssoppa
-
175 g kikärtsmjöl
-
100 g smör
-
0.5 msk finhackad vitlök
-
0.5 dl finhackad lök
-
1 burk à 400 ml krossade tomater
-
1 liter vatten
-
salt
Servering
-
1 st grön paprika, hackad
-
1 st tomat, hackad
-
injera eller annat bröd
Gör så här
Jens om rätten:
I Etiopien och Eritrea finns det många härliga grytor och röror. Ofta äts flera stycken samtidigt med det syrliga, platta brödet injera. Några av dessa brukar vara veganska och baserade på linser eller bönor. Jag har gjort min version av en av dem, shiro wat. I min tappning är den lite rinnigare än originalet, så att den kan ätas för sig, som en soppa. Servera gärna med injera eller något annat gott veganskt bröd. Det kan se avskräckande ut med alla ingredienser, men det mesta är kryddor som finns i vilken välsorterad matbutik som helst. Injera säljs i butiker med mat från Afrika.
Här kommer en soppa från Eitopien som kräver lite jobb, men som är så tillfredsställande när den är klar. Så smakrik och supergod tillsammans med injera eller bröd.
Receptkreatör
Jens om rätten:
I Etiopien och Eritrea finns det många härliga grytor och röror. Ofta äts flera stycken samtidigt med det syrliga, platta brödet injera. Några av dessa brukar vara veganska och baserade på linser eller bönor. Jag har gjort min version av en av dem, shiro wat. I min tappning är den lite rinnigare än originalet, så att den kan ätas för sig, som en soppa. Servera gärna med injera eller något annat gott veganskt bröd. Det kan se avskräckande ut med alla ingredienser, men det mesta är kryddor som finns i vilken välsorterad matbutik som helst. Injera säljs i butiker med mat från Afrika.
Här kommer en soppa från Eitopien som kräver lite jobb, men som är så tillfredsställande när den är klar. Så smakrik och supergod tillsammans med injera eller bröd.