I forskningsprojektet Brewed and Renewed samlas aktörer från hela värdekedjan – från bryggeri och bageri till dagligvaruhandel – för att undersöka hur drav, vilket är en viktig restprodukt från ölbryggning, kan omvandlas till en ingrediens i goda, hållbara och nyttiga livsmedel, med fokus på bröd och frukostflingor.

Projektet leds av RISE och i projektgruppen ingår Axfood, Axfoundation, Bageri Gruppen, Carlsberg Sverige, Elajo och Fazer.

– Efter att ha halverat matsvinnet i butiker och lager sätter vi nu nya ambitiösa mål för att ytterligare minska matsvinnet i egen verksamhet. Men vi vill inte stanna där. Genom att använda sidoströmmar och utveckla nya produkter vill vi också bidra till att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan, säger Helena Allard, hållbarhetsinnovatör på Axfood.

Livsmedelsproduktion står för cirka en tredjedel av de globala växthusgasutsläppen. I viss produktion uppstår stora mängder restströmmar och om vi kan nyttja mer av dessa som livsmedel kan vi minska matens totala miljöavtryck. 

Drav är en biprodukt från öltillverkning, som består av spannmålsrester som blir över efter bryggningsprocessen. För varje liter öl som bryggs blir det ca 180 gram drav och enbart i Sverige uppkommer ungefär 80 000 ton drav årligen. I dagsläget används detta huvudsakligen till djurfoder, biogas eller går till kompostering. 

Drav är rikt på protein, fiber, vitaminer, mineraler och innehåller antioxidanter som har hälsosamma egenskaper. Drav skulle kunna blandas in i många olika slags livsmedel för att höja näringsvärdet.

Under 2025–2026 kommer RISE tillsammans med Axfood, Axfoundation, Bageri Gruppen, Carlsberg Sverige, Elajo och Fazer att driva det Formas-finansierade projektet Brewed and Renewed för att undersöka hur hela värdekedjan från bryggeri till konsument kan optimeras för att kunna erbjuda goda, hälsosamma, säkra och hållbara livsmedelsprodukter med ett högt innehåll av drav. Projektet bygger vidare på resultat och lärdomar från ett tidigare projekt som undersökte potentialen hos drav som en livsmedelsingrediens i pasta, bröd och flingor.