
Rött kött och ägg ökar risken för hjärt-kärlsjukdom
4 april, 2021
Rött kött och äggula innehåller metaboliter som är kopplade till diabetes typ 2, stroke, hjärtinfarkt och förtida död av hjärtsjukdom.
Mer om ägg finns att läsa i en nyligen publicerad ledartext i tidskriften Journal of the American Heart Association. Där förklarar författarna varför rött kött och äggula ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Missuppfattningen att ägg och kött inte orsakar hjärt-kärlsjukdom har uppstått genom skevheter i tidigare forskning, otydlighet i nationella kostråd och påverkan från matindustrin.
Ägg och kött ökar inte bara kolesterolnivåerna i blodet utan leder också till andra skadliga processer som ökar inflammation genom flera mekanismer. Denna ökade inflammation ökar sedan risken för hjärt-kärlsjukdom och andra sjukdomar. Rött kött och äggula innehåller metaboliter som är kopplade till diabetes typ 2, stroke, hjärtinfarkt och förtida död av hjärtsjukdom.
Författarna rekommenderar växtbaserade kostmönster framför sådana som innehåller kött och ägg för att minska risken för sjukdom och för att gynna miljön.
Referenser Spence JD, Srichaikul KK, Jenkins DJA. Cardiovascular harm from egg yolk and meat: more than just cholesterol and saturated fat. J Am Heart Assoc. 2021:e017066. Doi: 10.1161/JAHA.120.017066