
Rött kött och chark kan öka Risken för bröstcancer
28 januari, 2016
Forskarnas slutsats är att ett mer växtbaserat konstmönster har en gynnsam effekt när det gäller att förebygga bröstcancer.
Detta enligt en ny studie som publicerades i tidskriften JAMA Internal Medicine.
Forskarna analyserade data ur PREDIMED- studien där man lottade 4 282 kvinnor till antingen en kontrollgrupp som inte ändrade sin kost eller till en av två grupper som uppmuntrades att äta en så kallad medelhavskost. Medelhavskost innebär ett ökat intag av hela vegetabilier samt minskat intag av socker, kött och smör. Den ena gruppen med medelhavskost uppmuntrades att lägga till olivolja till kosten och den andra gruppen nötter.
Vid analys av nya fall av bröstcancer under uppföljningstiden på 4,8 år såg man att risken för bröstcancer minskade med 78 % i gruppen med medelhavskost som lade till olivolja och 41 % i gruppen som lade till nötter.
Forskarnas slutsats är att ett mer växtbaserat konstmönster har en gynnsam effekt när det gäller att förebygga bröstcancer. Att lägga till olivolja kan vara ytterligare gynnsamt.
Estefanía Toledo, MD, MPH, PhD et al, Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED Trial – A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. Published online September 14, 2015. doi:10.1001/jamainternmed.2015.4838